Bonushysterin har drabbat regeringen

Regeringen har beslutat att ge AP-fonderna i uppdrag att rösta mot bonusar på bolagsstämmor. Det är ett dåligt beslut enligt min mening.

Debatten kring bonusar har kommit att få en ganska märklig inriktning. Bonusar, eller prestationsbaserad lön, skiljs ut som en ovanligt problematisk form av ersättning på lösa boliner. Det finns en seriös kritik mot bonusar och det är värt att peka på att de har nackdelar. Med ersättning baserad på mätbara mål finns risken att företagsledningen inriktar sig på att nå dessa mål på bekostnad av de icke-mätbara. T ex kan man prioritera den kortsiktiga vinsten framför långsiktiga tillgångar som goodwill vilket är svåra att mäta.

Men incitamenten kan vara rejält problematiska även utan bonusar. Utan rörlig ersättning kan företagsledningen välja att ägna sig åt ineffektiva uppköp och utvidgningar för att stärka sin makt t ex eller tillskansa sig andra förmåner. Det finns alltid en intressekonflikt mellan ägarna och ledningen. Att det ska ta sig uttryck i för höga bonusar oftare än andra former kan jag inte se någon anledning att tro.

Mycket av kritiken mot bonusar är ogenomtänkt. Att det inte finns någon korrelation mellan bonusar och lönsamhet är inte konstigt. Om de företag som har nytta av bonusar använder sig av dem medan de företag som andra lönestrukturer passar bättre använder dem är det ungefär vad vi kan vänta oss. (Se här.)  Och det är inte fel att betala ut bonusar bara för att företaget går med förlust. Om förlusten beror på det allmänna ekonomiska läget kommer det inte bidra till några vettiga incitament att straffa VD:n för förlusten. Har hon kunnat göra förlusten lägre än vad den annars skulle varit är det fullt rimligt att hon får bonus. (Jag förutsätter att en enskild VD inte på egen hand orsakat krisen.)

Frågan är vilket mål regeringen har med sitt ingripande. Vill man förvalta statens pengar bättre? Då undrar jag vad man har för kompetens att säga att bonusar aldrig ska förekomma. Vill man politiskt motverka bonusar på grund av folkviljan? Då undrar jag vad man har för mandat att handskas så med våra pensionspengar.

Jag ifrågasätter alltså inte att ledningen ibland berikar sig på ägarnas bekostnad. Men jag ifrågasätter starkt att detta beslut kommer göra något för att motverka det. Däremot sätter det ett olyckligt prejudikat.

Annonser

4 Responses to Bonushysterin har drabbat regeringen

 1. Emil Strand skriver:

  Instämmer. Hela diskussionen kring bonusar tar forkus från en diskussion om vilka orsakerna bakom krisen är och vad man kan göra så att det inte återrupprepas.

  Men tyvärr känns det igen från efterdyningarna av 90-talskrisen då fallskärmsavtalen diskuterades flititgt.

 2. Johan Richter skriver:

  Carl B Hamilton kommenterar intressant http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/News____14281.aspx

 3. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness on your publish is simply nice and that i could think you’re a professional on this subject. Fine with your permission let me to snatch your RSS feed to stay updated with approaching post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 4. sewa proyektor skriver:

  Wow! At last I got a blog from where I can truly get useful
  data regarding my study and knowledge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: