Bra inlägg om euron

Så här på Europadagen kan jag rekommendera följande inlägg om euron.

Den anonyma skribenten tar på ett förtjänstfullt sätt upp argumentet att krisen är ett argument för EMU-medlemskap för Sverige och bemöter det.

Annonser

3 Responses to Bra inlägg om euron

 1. Fredrik Brange skriver:

  Intressanta argument. Jag kan delvis hålla med om en del, men inte allt (förvånad?).

  Till exempel tar skribenten upp att euron skulle medföra att eventuella problem inte blir lika uppmärksammade/tydliga. Detta tror jag inte alls på. Jag ser snarare en risk att man överlåter alla problem till den flytande växelkursen, istället för att man vidtar åtgärder mot de egentliga problemen. Risken för valutaspekulationer med en liten valuta är också stor.

  Jag tycker dessutom att det är felaktigt att använda den flytande växelkursen för att ta smällar mot t.ex. exportföretag. Det innebär att de negativa effekterna sprids ut över hela befolkningen, istället för enbart över exportföretagen. Varför ska alla andra ta smällen för att vissa företags verksamheter går dåligt? Detta går emot tanken om konkurrens på lika villkor och att företag ska klara sig på egen hand (vissa ser ju den svenska kronan till och med som ett indirekt statsstöd…). Företagens verksamheter ska inte livnära sig på en låg/hög växelkurs, utan på att de är konkurrenskraftiga.

  En låg växelkurs löser faktiskt inga problem. Den förskjuter dem bara till alla andra länder, med andra valutor. Om en låg växelkurs är bra för exportföretagen, så är den desto sämre för importföretagen och alla konsumenter som handlar importerade varor. Den låga växelkursen innebär alltså att alla medborgare/konsumenter blir fattigare för att exportföretagen ska kunna exportera mer.

 2. Johan Richter skriver:

  ”Intressanta argument. Jag kan delvis hålla med om en del, men inte allt (förvånad?).”

  Jag som trodde du blivit äldre och förståndig Fredrik.

  ”Jag tycker dessutom att det är felaktigt att använda den flytande växelkursen för att ta smällar mot t.ex. exportföretag.”

  Drabbas vi av en kris, eller ett produktivitetsfall kommer nästan alla få vara med och betala. Frågan är hur det sker. Fallande växelkurs är ett lättare sätt att sänka lönerna än förhandlingar med facket.

  ”Detta går emot tanken om konkurrens på lika villkor och att företag ska klara sig på egen hand (vissa ser ju den svenska kronan till och med som ett indirekt statsstöd…). ”
  Det låter absurt i så fall. Flytande växelkurs innebär ju bara att man överlåter prissättningen till marknaden, inte att staten artificiell håller nera växelkursen som den kinesiska regeringen gjort.

 3. Fredrik Brange skriver:

  ”Det låter absurt i så fall. Flytande växelkurs innebär ju bara att man överlåter prissättningen till marknaden, inte att staten artificiell håller nera växelkursen som den kinesiska regeringen gjort.”

  Men det innebär att alla som innehar svenska kronan betalar för att det går dåligt för exportföretagen. Den nuvarande krisen har ju visat hur små valutor kan falla kraftigt, trots att ekonomin/statsfinanserna är förhållandevis goda. Fallet beror alltså på att valutan är liten och därför riskfylld. Därför har plötsligt svenska kronan blivit billigare och således också de exportprodukter som svenska exportföretag producerar. Plötsligt kan de konkurrera ut produkter som produceras i till exempel Finland eller Danmark. Detta är ju jättebra för exportföretagen.

  Förlorarna är konsumenterna, omvärlden och alla som innehar svenska kronan. Det kraftiga fallet i svenska kronan gör att exportföretagen inte behöver konkurrera på samma villkor som utländska företag. Jag tycker att det är principiellt fel att låta alla svenskar betala för att exportföretagen ska tjäna mer pengar. Vi hade i så fall lika bra kunnat instifta en ny skatt för alla svenskar som går direkt till exportföretagen i kristider, men då hade det ju varit uppenbart att företagen inte konkurrerar på lika villkor på den inre marknaden.

  Nej, precis som alla företag måste de anpassa sin verksamhet när det går dåligt och inte låta någon annan betala!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: