Där jag är glad jag inte bor i Storbritannien

Storbritannien är känt för att inte sätta lika stort värde på yttrandefriheten som USA eller Sverige. (USA värderar yttrandefriheten ännu mer än Sverige men båda ovanligt mycket för västerländska demokratier.)

Ett exempel är deras förtalslagstiftning som är ganska sträng. Ett exempel på hur det kan missbrukas finns här.

I korthet har den populärvetenskapliga författaren Simon Singh skrivit en artikel där han påpekat att kiropraktikernas branschorganisation sprider reklam för bluffbehandlingar. För det har han stämts och måste nu antingen förlika eller gå igenom en dyr rättegång. Det är fullständigt absurt att debatter om sådana medicinska frågor ska begränsas utav rädsla att hamna i domstol. Det påminner om fallet med det israeliska företaget som säljer icke-fungerande lögndetektorer och som lyckats få en artikel indragen som påpekar det.

En robust debatt är värd betydligt mer för demokratin än att vissa människor känner sig lite förolämpade. USA är ett föredöme i mycket på yttrandefrihetsområdet med dess avvisande av lagar mot hets mot folkgrupp och med hårda beviskrav för käranden i förtalsmål. Deras lagstiftning är inte perfekt, t ex kan man förtala företag och organisationer. Det kan man inte stämmas för i Sverige vilket fungerat alldeles utmärkt.

Där Sverige borde inspireras av USA är att göra sanning till ett mycket tydligare försvar. I USA kan man inte dömas för förtal för att man påpekar att en dömd pedofil får statsbidrag för utbildningsverksamhet, vilket nyligen hände i Sverige. Domstolen ansåg det inte vara av allmänt intresse nämligen. Sådana godtyckliga standarder bör man undvika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: