KD och (pseudo)vetenskapen

Föreningen Vetenskap och Folkbildning påpekar i en notis att flera av KDs främsta kanditater till EU-parlamentet har förespråkat pseudovetenskap.

Toppnamnet Ella Bohlin har i en intervju uppgett sig vara kreationist. Kreationismen är alltså läran som förnekar evolutionen och menar sig ha vetenskapliga bevis för att Gud skapade arterna som de är. I en intervju med tidningen Humanisten säger hon skolan ska lära ut både förklaringarna utan att ta ställning för vilken som är bäst.

Senare har hon uppgett att hon inte förstått vad kreationismen innebär. Det är förstås intressant att hon säger sig förespråka en lära som hon inte vet vad det är. Jag tycker det tyder på dåligt omdöme, samt dessutom en viss okunskap.

Både namn nr 3 och 5, Per Landgren och Tuve Skånberg har motionerat i riksdagen mot evolutionsteorin. I deras fall är det inte frågan om några missförstånd. De är inspirerade av de amerikanska fundamentalistiska kristna som ogillar evolutionsteorin för att de tycker den säger mot deras religion. (Tuve Skånberg har för övrigt också föreslagit att hädelse ska förbjudas igen.)

Nr 4 Christina Doctare har indirekt stött kreationism hon också, genom kopplingar (enligt wikipedia) till Claphaminstitutet. Men hon är mest känd för sitt stöd till ”alternativ”medicin framförallt ”ayurveda”. Alternativ betyder i det här sammanhanget att den inte anser sig behöva några vetenskapliga bevis för att den är effektiv eller ens säker. Därför tillsätter man gärna tungmetaller i tillverkningen av ayurvedamediciner t ex.

I inget av de här fallen är de pseudovetenskapliga åsikterna någon privatfråga utan det handlar om åsikter som man velat låta påverka den förda politiken. Jag hade inte kunnat rösta på kandidater med sådana här åsikter och jag hoppas andra instämmer. Tyvärr har kopplingen till pseudovetenskap inte uppmärksammats bland allmänheten.

Annonser

2 Responses to KD och (pseudo)vetenskapen

  1. PeterE skriver:

    Och som om detta inte är nog så har jag hört att flera folkpartister (däribland självaste Björklund) tror på den likaledes pseudovetenskapliga teorin om the economic man. Jag gör som du och tar mig för pannan.

  2. Johan Richter skriver:

    ”Och som om detta inte är nog så har jag hört att flera folkpartister (däribland självaste Björklund) tror på den likaledes pseudovetenskapliga teorin om the economic man.”

    Det har jag däremot aldrig hört så det kan jag inte kommentera.

    Du kanske har blandat ihop att FP ofta använder sig av nationalekonomiska resonemang med att man tror på någon economic man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: