Miljöpolitiken kräver smarta uppoffringar

I miljödebatten finns det många felaktiga positioner, varav jag tänkte behandla två. Den vanligaste är den moralistiska. Den ser miljöproblemen som en ursäkt för att propagera för en asketisk livsstil och klaga över folks konsumtion. Någon verklig analys över miljöeffekterna verkar sällan ligga bakom.

T ex är det synnerligen oklart vad för bra som ska följa av intiativ som Earth Hour. Inte nog med att effekten är för liten för att göra någon verklig skillnad, det är långt ifrån klart att den gör någon verklig nytta alls. Om jag minskar min elkonsumtion kommer det göra det möjligt för andra att konsumera mer till samma kostnad vilket inte behöver vara en nettovinst. Men även bortsett från sådana allmänna jämviktseffekter är det alldeles omöjligt att för en enskild konsument att hå koll på miljöeffekten av sina val och välja rätt för miljön.

Istället för denna moralistiska inställning bör vi inse att lösningen på miljöproblemen måste sökas genom politiska åtgärder. Och inte vilka politiska åtgärder som helst utan åtgärder som kan dra nytta av den uppfinningsrikedom och effektivitet som under rätt omständigheter följer med fria marknader. Därför bör utsläppsrätter och skatter på miljöförstöring var vårt förstahandsalternativ när vi ska bekämpa miljöproblem. Alla miljöproblem kan inte bekämpas på det sättet men många av de viktigaste, t ex klimathotet, kan.

Den andra positionen jag vill kritisera är den överdrivet teknikoptimistiska som man främst ser från högern. Den kan ta sig uttryck i att vi egentligen inte behöver göra någonting för att bekämpa miljöhotet utan allt kommer lösa sig med effektivare teknik och fria marknader.

Självfallet är effektivare teknik en bra dellösning på många miljöproblem. Men effektivare teknik uppfinns och sprids inte av sig själv. Utan skatter som gör det lönsamt att minska sina koldioxidutsläpp kan vi inte räkna med att företag satsar på sådan teknik av sig själva. Och inte heller med effektivare teknik kommer vi helt klara oss utan uppoffringar. Jag tror vi kan ha en positiv tillväxt även om vi tar tag i miljöproblemen men det är klart att vi hade kunnat ha en ännu högre om det inte fanns en miljö att ta hänsyn till.

Slutligen ska vi inte förutsätta att det kommer effektivare teknik även om det är troligt. Vi bör välja lösningar som inte förutsätter teknikeffektivisering, som miljöskatter.

Annonser

5 Responses to Miljöpolitiken kräver smarta uppoffringar

 1. PeterE skriver:

  Roligt citat ur texten:

  ”Och inte vilka politiska åtgärder som helst utan åtgärder som kan dra nytta av den uppfinningsrikedom och effektivitet som under rätt omständigheter följer med fria marknader. Därför bör utsläppsrätter och skatter på miljöförstöring var vårt förstahandsalternativ när vi ska bekämpa miljöproblem.”

  Är inte utsläppsrätter och skatter exempel på inskränkningar av den fria marknaden?

 2. Johan Richter skriver:

  Det kan man så klart mena. Men fria marknader är inte samma sak som anarki.

  Du måste hålla ingångna avtal och du får inte mörda konkurrenter t ex. Det hindrar inte att marknaden är fri och jag menar att rationella miljöregler hamnar i samma kategori.

  Den språkliga frågan är hursomhelst inte den viktiga. Det viktiga är att en politik för att begränsa miljöförstöring är en självklar följd av liberalismen. Denna politik bör utnyttja marknadsmekanismer så långt som möjligt.

 3. Peter E skriver:

  Ja, men dina exempel (med att hålla avtal t.ex.) påverkar ju inte själva utbudet. Jag tycker bara det är intressant hur kort steget är för er att formulera saker det som ni tidigare kritiserat socialister för de senaste 150 åren.

  Socialisten säger: Det kan inte bara vara människors förmåga i relation till viljan att betala som skall bestämma vad som skall produceras och åt vem (marknadsmekanismer med er terminologi).

  Socialisten säger: Weekendflygresor till Paris är sjukt klimatbelastande. Denna frihet måste inskränkas för en större frihet.

  Luffaren säger numera: Weekendflygresor till Paris är sjukt klimatbelastande, låt oss beskatta flyget så att folk väljer tåget istället. På så sätt har vi inte inskränkt någon frihet… eller nåt… typ…

  Det hela är lite som när Bamse säger: Jag slår ingen, men jag kastar upp dem i luften så slår de sig själva när de ramlar ner.

 4. Johan Richter skriver:

  ”Luffaren säger numera: Weekendflygresor till Paris är sjukt klimatbelastande, låt oss beskatta flyget så att folk väljer tåget istället. På så sätt har vi inte inskränkt någon frihet… eller nåt… typ…”

  Numera och numera, att beskatta miljöproblem är ju en idé med åtminstone 50 år på nacken.

  Jag förstår vad du menar men jag ser själv ingen inkonsekvens. Jag menar att exakt samma tankegång som leder till att marknadsmekanismer ofta är en bra idé också säger något om dess begränsningar. När två parter gör upp kan vi inte lita på att de tar någon hänsyn till tredje part. Vill vi skydda den måste staten gripa in. (Ibland kan vi välja att inte skydda tredje part. Om Anna blir moraliskt upprörd över den litteratur jag konsumerar kan hon inte kräva att staten stoppar mig, eftersom vi inte anser att Annas intressen bör beaktas i frågan, oavsett hur viktigt hon själv råkar tycka det är. Andra gånger anser vi kanske att statsingripanden kommer ställe till större problem än det ”marknadsmisslyckande” vi försöker lösa.)

  Det finns gott om lagar som Luf accepterar som är svårare att förena med liberalismens grundidéer än miljöpolitiken.

 5. Thank you for any other informative web site. The place else could I get that kind of info written in such an ideal means? I’ve a mission that I am just now operating on, and I’ve been on the glance out for such info.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: