Frihet är slaveri

Ja, det verkar Marita Ulvskog tycka i alla fall. Mer specifikt så anklagar hon ett bemanningsföretag vid namn ”Hyrlett” för att bedriva människohandel i ny form. Anledningen är att de hyr ut arbetskraft till priser som är lägre än normala svenska lönenivåer. (Jag tror inte det är namnet i sig hon reagerar på.)

Det är fascinerande hur hon kan tycka det är att jämställa med slaveri att de tjänar mindre än normala kollektivavtalsnivåer. Det väcker en del frågor. Var alla svenska arbetare offer för människohandel för X antal år sedan när deras löner låg på samma nivå? Hur är det med de lettiska arbetare som är kvar i hemlandet och därför tjänar mycket mindre?

Jag antar att Ulvskog inte är motståndare till frihandel så det väcker frågan varför hon tycker detta är så upprörande. Mycket frihandel bygger på samma idé, att dra nytta av de lägre lönerna i andra länder för att tillverka varor billigare. Här gör man samma sak med tjänster istället.

Man skulle kunna peka på att det inte är första gången Ulvskog gör uttalanden som kanske är mindre välbetänkta. (Minns jämförelsen av Leijonborg med en våldtäktsman.) Men jag tror det speglar en djupare sanning om det politiska klimatet, nämligen att frihandel i tjänster är mindre populärt än frihandel i varor. Det är en intressant statsvetenskaplig fråga varför anställda i tjänstebranschen har så mycket bättre gehör för sina protektionistiska krav än varuproducenter. En hypotes är att folk tycker illa om att se de lågbetalda arbetarna på nära håll.

Men hur är det då med sakfrågan? Först och främst är det så klart inte människohandel att driva bemanningsföretag oavsett vilken lönenivå man lyckas hålla.

För det andra tycker jag att vi ska välkomna arbetskraftsinvandrare från andra länder. Vi bör dra nytta av de fördelar arbetsdelning ger. Det kommer så klart sätta press på de svenska lönerna vilket är en del av poängen. För att det ska vara politiskt genomförbart kommer man förmodligen behöva ge kompensation till drabbade grupper i Sverige.

Om man bryr sig om jämlikhet mer än vad jag gör borde man vara ännu större anhängare av arbetskraftsinvandring. För i vilket land människor föds är en av de största faktorerna i hur mycket de kommer tjäna. En helt oförtjänt orsak till inkomstskillnader, det borde väl både socialdemokrater och socialliberaler vara emot? (Om ens omsorger inte råkar inskränka sig till människor från samma land.)

Annonser

One Response to Frihet är slaveri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: