Behåll möjligheten till befrielse från viss skolundervisning

Det har diskuterats att barn inte längre ska kunna få undantag från deltagande i sexualundervisning eller simundervisningen i skolan för att deras föräldrar begär det.

Det menar jag är fel väg att gå. Det är rimligt att föräldrarna som har huvudansvaret för barnuppfostran kan göra bedömningen att de inte tycker vissa inslag i skolundervisningen passar deras barn.

Tycker de att den svenska sexualundervisningen är för liberal så anser jag det är fullt rimligt att de kan säga att deras barn inte deltar. Och låt oss inte tro att den svenska sexualundervisningen bara är ett neutralt angivande av fakta. Det är inte konstigt att föräldrar med konservativ sexualmoral känner ovilja mot att låta sina barn delta i den. Vi kan så klart tycka denna moral är fel men det är inte statens sak att gå in och motverka den som jag ser det.

Det är inte heller säkert att barnen vill delta. Är man djupt religiös av den konservativa sorten kan man tycka deltagandet är kränkande i sig.

Försämrar man inte barnens framtida möjligheter om de inte deltar i sexualundervisningen? Nej, det tror jag inte. Beläggen för att sexualundervisningen förebygger tonårsgraviditeter och könssjukdomar är inte överväldigande. Och när ungdomarna börjar bli sexuellt aktiva kan de hitta information på egen hand om de vill. (Det är inte vidare svårt.)

Samma övervägande gäller simundervisningen. Har man kulturella skäl till att man inte tycker flickor ska bada tillsammans med pojkar tycker jag det bör respekteras. Vi har alla kulturella tabun och de är inte mer rationella än någon annans.

Om man genomför någon reform i den här riktningen bör man åtminstone vara öppen för möjligheten att ge befrielse om föräldrarna kan visa att kunskapen inhämtats på annat håll. Allt måste faktiskt inte läras in i den statliga skolan.

Annonser

One Response to Behåll möjligheten till befrielse från viss skolundervisning

  1. Hoping to go into business venture world-wide-web Indicates revealing your products or services furthermore companies not only to ladies locally, but nevertheless , to numerous prospective clients in which are online in most cases. e-wallet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: