Riktigt att inte organisera imanutbildning

En utredning som tillsattes för att utreda idén att organisera en statlig imamutbildning har kommit fram till att det inte är en bra idé. Det är rätt slutsats.

När Leijonborg annonserade idén var det med en klar underton av att staten skulle se till att imanerna inte lärde ut några farliga idéer. De statligt utbildade imanerna skulle väl bli lika farliga som Svenska Kyrkans präster ungefär och uppmuntra till jämställdhet, integration osv.

En sådan styrd utbildning hade nog inte fått mycket legitimitet hos många muslimer och det är bra att man inte genomförde det, av det skälet och några till. 

Av utredningen framgår det att många muslimska samfund emellertid vore glada över någon sorts sekulär utbildning i svensk rätt eller religionskunskap om de slipper ideologisk styrning. Det är inte förvånande men de bör inte få det . De kan anordna sina egna utbildningar eller låta sina imankandidater läsa på de vanliga svenska universiteten till de mycket generösa vilkor som finns. 

Nu är det bara dags att ta tag i det ibland märkliga situation kring prästutbildningen.

Uppdatering: Högskoleverket har nyss gjort en granskning av de teologiska utbildningarna. Glädjande nog har de ifrågasätt ihopblandingen av de akademiska och de konfessionella inslagen som det ofta finns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: