Analys av EU-valet

Ja, vad kan vi säga om valet. Jag tänkte ta det lite i punktform. Dels leka Sören Holmberg och försöka förklara resultatet, dels diskutera vad det kommer innebära för politiken i Sverige. 

Vänsterpartiet går bakåt kraftigt. Det är intressant att de inte bättte lyckas kapitalisera på att vara det EU-fientliga vänsteralternativet. Detta trots att även Mp nu slopat utträdeskravet. Viktiga faktorer an nog vara att sossarnas förstakandidat är mer EU-kritisk än sossarna lanserat tidigare och det lägre valdeltagandet i EU-valet. 

Socialdemokraterna står i princip stilla på sitt förra EU-valresultatet, vilket är klart sämre än deras riksdagsresultat. Det måste vara en rejäl besvikelse för dem med tanke på hur deras opinionssiffror sett ut ändå fram till nyligen. Att sossarnas väljargrupper inte är de som är mest benägna att rösta i EU-valet har så klart spelat in när det gäller den absoluta nivån, men att de inte går framåt jämfört med det förra EU-valet trots högre valdeltagandet kan bara ses som ett dåligt tecken för dem.

Miljöpartiet går framåt starkt. Uppenbarligen har de inte skrämt bort sina kärnväljare med den mindre EU-fientliga inställningen. Jag gissar att det är ett bra tecken för dem inför riksdagsvalet men det säger inte jättemycket.

Centern går svagt bakåt. 

Folkpartiet går framåt. Det kan nog delvis förklaras av Marit Paulsen, dels av att FP kapitaliserat på den allmänt EU-vänligare opinionen. Jag tror det säger väldigt lite om chanserna i riksdagsvalet eftersom dessa faktorer inte kommer spela in där.

KD går svagt bakåt men behåller sitt mandat. Det är väl troligt att det blir Alf Svensson som får det och inte Ella Bohlin. 

Moderaterna går svagt framåt men resultatet måste ändå vara en besvikelse.

Alliansen lyckas sammanlagt få fler röster än vänsterblocket. Det är ett ganska intressant resultat. Det är bättre än hur det såg ut förra valet. Med tanke på hur opinionssiffrorna sett ut tycker jag alla borgerliga borde vara glada. Det bekräftar att alliansen inte är uträknade inför riksdagsvalet. 

Piratpartiet kommer in. De måste gratuleras till en framgånsrik valrörelse. Förhoppningsvis får detta de andra partierna att ta integritetsfrågan på större allvar. Jag tror inte de kommer in i riksdagen men deras chanser kommer vara bättre än Junilistan eftersom frågorna de driver mer naturligt hör hemma i riksdagen. Jag tror också de har bättre förutsättningar att undvika Junilistans fiasko. Piratpartiet har en tydligare profil och kommer därför lättare kunna peka på frågor de drivit. 

FI gör ett oväntat bra val. Men inte tillräckligt bra för att komma in i riksdagen, där nya partier har det svårare, tror jag 

Sverigedemokraterna får 3,3%. Jag  har trott att de kommer in i riksdagen nästa val och det tror jag fortfarande. De behöver bara locka över lite missnöjesväljare från Piratpartiet så kommer de in. De borde kanske börja förespråka fri fildelning, deras nuvarande väljare lär inte bli avskräckta av det. 

Junilistan åker ut. Det återstår om de kan komma igen i nästa EU-val, någon chans i riksdagsvalet lär de inte ha.

Annonser

3 Responses to Analys av EU-valet

 1. Alexander skriver:

  Alf Svensson har flest personröster

  Alf Svensson 837 33,17%
  Ella Bohlin 390 15,46%

 2. Johan Richter skriver:

  Långtifrån alla personrösterna är räknade men hittils leder Alf Svensson klart. Ska bli intressant att se om han intar platsen.

  För Folkpartiets del stärks bilden av en Paulsen-effekt eftersom hon är kryssad av närmare hälften av väljarna. Cecilia Wikström kryssar sig eventuellt förbi Olle Schmidt men han kommer ändå in glädjande nog.

 3. Johan Richter skriver:

  Ja, och nu är det klart att Alf blir inkryssad. Även moderaterna får sin lista omstuvad när Anna Maria Corazza Bildt kryssar sig in.

  För FPs del får vi in våra tre förstanamn på listorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: