Kyrkan ska vara skild från staten, inklusive universiteten

Staten ska vara skild från kyrkan, det är en viktig princip i ett pluralistiskt samhälle som det svenska numera är. Det gäller hela staten, även t ex statliga universitet. Universitet har dessutom helt oberoende av det en skyldighet att skilja på vetenskap och religion. 

Tyvärr är det en del teologiska fakulteter som inte förstått detta.Högskoleverket har i en granskning konstaterat att det vid både Lunds, Göteborgs och Uppsala universitets ges kurser med klart konfessionell inriktning i form av praktik inför prästarbete. Det enda samfund som har förmånen av sådana kurser är Svenska Kyrkan.

Det är helt fel. Staten är inte skild från kyrkan om universiteten skräddarsyr utbildningar speciellt för ett samfund eller om kurser som förutsätter en viss tro ges vid statliga universitet.

Det märkligaste är att universiteten inte tagit åt sig av kritiken utan försvarar sitt agerande. I dagens Sydsvenskan försvarar teologkåren det med att det är en självklar praktik för blivande präster. Det är det säkert men det har ju rimligen ingen betydelse i frågan. Svenska Kyrkan bör få anordna denna praktik på egen hand som alla andra samfund.

De som tvivlar på hur olämpliga kurserna är kan läsa kursplanen för en av dem här. Jag citerar: ”De praktiska övningarna … varvas med teoretisk reflektion i syfte att bearbeta en möjlig framtida yrkesroll som präst i Svenska Kyrkan.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: