Fördöm tydligt utvecklingen i Iran

Från utlandet finns det tyvärr inte mycket vi kan göra för att påverka utvecklingen i Iran. Men det finns några grejor vi kan och bör göra.

Det ena är att tydligt fördöma våldet från regimens sida och de odemokratiska metoderna. Från både EUs och USAs sida har reaktionerna varit ganska dämpade. Orsaken till det vet jag inte riktigt, kanske tycker man det inte är värt att äventyra förhandlingarna om kärnvapen eller så är man rädd att ge regimen en ursäkt att utmåla demonstranterna som utländska lakejer. Men som enskilda medborgare bör vi åtminstone vara klara med vad vi tycker.

Våra politiker bör också värna asylrätten för de iranier som kan behöva fly efter det här.

Vi bör också lägga om de ekonomiska sanktionerna så att de i högre grad drabbar bara regimen i den mån det går.

Annonser

2 Responses to Fördöm tydligt utvecklingen i Iran

 1. Emil Strand skriver:

  Men jag tror inte att det är ett bra förslag att dra tillbaka den svenska representationen i Iran som föreslagits i debatten.

  Birgitta Ohlssons mfl. förslag: http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/NewsPage____92768.aspx
  ställer jag mig också i huvudsak tveksam till. Att härbergera oppositionen på EU:s ambassader riskerar att snarare vara kontraproduktivt i de diplomatiska förbindelserna. Dessutom tror jag att det rent praktiskt är ohållbart på humanitära grunder. Skeendena vid västtyska ambassaden i Prag 1989 visar på detta då östtyskar flydde dit och den humanitära situationen blev ohållbar.

  Däremot tycker jag att ideén om en biståndsfond till den iranska demokratirörelsen är mycket bra.

 2. Johan Richter skriver:

  Ja, jag instämmer. Det är en förståelig känsla att man vill att våra politiker ska göra någonting men vi måste bedöma om det är produktivt.

  Diktaturer är absolut påverkbara genom utländska påtryckningar i vissa frågor men desto mer det gäller deras makt desto mindre påverkbara är de.

  Här skulle det visserligen inte störta regimen att sparka den nuvarande presidenten eftersom det är ayatollan som har makten men det vore en presitgeförlust och i förlängningen ett hot mot deras ställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: