Partiledardebatt med talande felsägningar

När Jan Björklund kallar Peter Eriksson för Lars Ohly och Mona Sahlin upprepar ordet mästrande är det talande för den befästa blockpolitiken och socialdemokraternas svårighet att argumentera.

Partiledardebatter i riksdagen är ofta talande om den politiska utvecklingen och liksom 2007 tycker jag att även de felsägningar och upprepningar i debatten också belyser viktiga ställningstaganden. När Peter Eriksson och Lars Ohly efter varandra kritiserar regeringens utbildningspolitik är det ingen slump att utbildningsministern förväxlar dem. Då kritiken från de båda är likformig blir också svaret lika. Enigheten i den alternativa skolpolitik som mp och v föreslår är tydliga, men lika tydliga som dessa likheter är lika tydliga är skillnaderna mellan dessa partiers skolpolitk och socialdemokraternas skolpolitik som allt mer är ett accepterande av alliansens lagda förslag.

Mona Sahlins upprepande av skällsord mot statsministern är också talande för hennes kritik mot alliansen, som ofta består av starka värdeladdade ord som upprepas utan att de backas upp av argumentation. Det verkar nästan som om Sahlin själv tror att desto mer man upprepar ett ord desto mer sanning blir det bakom ordet. Att man istället skulle backa upp sina slutsatser med argumentation ter sig som främmande.

Även om det givetvis är mycket man känner igen ifrån tidigare debatter så är nyanserna intressanta och engagemanget i debatten, jämvikten i opinionen och mobiliseringen efter det nyss avklarade EU valet tror jag tyder på att vi går en intensiv och avgörande valrörelse 2010 tillmötes.

Annonser

2 Responses to Partiledardebatt med talande felsägningar

  1. Johan Richter skriver:

    Var Björklunds felsägning avsiktlig måhända?

  2. Emil Strand skriver:

    Nej, det var inte mitt intryck när jag såg det. Men däremot kan det ha varit en freudiansk felsägelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: