ROT-avdrag, pig-avdrag och IT-avdrag

När är det egentligen rätt med särskilda låga skattesatser för vissa tjänster? I Sverige har vi relativit ofta haft avdrag för hantverkstjänster i hemmet, det så kallade ROT-avdraget. Det har varit relativt politiskt okontroversiellt.

Den borgerliga regeringen har också infört ett avdrag (eller tekniskt sett en skattereduktion) för hushållsnära tjänster. Det har varit betydligt mer kontroversiellt men utifrån feministiska skäl till stor del. Därav beteckningen ”pigavdraget” från motståndare. Principiella invändningar mot att skattemässigt särbehandla vissa branscher har inte varit viktiga.

Nu har IT- och telekomföretagen hakat på denna trend och föreslår ett RIT-avdrag. Hur ska vi bedöma det?

Jag menar att det ibland kan vara bra att skattemässigt särbehandla vissa branscher. Både hantverks- och städbranschen har två viktiga egenskaper. Det ena är att det förekommer ett omfattande svartarbete. En särskild skattereduktion kan göra det mer lockande att anlita vita tjänster vilket gör den statsfinansiella kostnaden för sänkningen mindre än annars.

Dessutom är både hushållsnära tjänster och hantverkstjänster sådant som människor ofta gör själva om det är för dyrt att anlita professionell personal. Tyvärr tenderar de att göra det avsevärt ineffektivare än proffs. Att motverka denna effektivitetsförlust kan vara ett annat skäl kan vara ett annat skäl till särskilda skatteavdrag. Det kräver emellertid att dessa förluster är större än i andra branscher. Den specialintresserade kan googla på ”Ramsey taxation”.

Hur ska vi då bedöma IT-avdraget från dessa aspekter? Jag är skeptisk till att det kan motiveras, speciellt tror jag den sista inte gäller för IT-industrin. Jag gissar att efterfrågan på IT-tjänster inte är exceptionellt priskänsliga.

Så jag ser hellre generella skattesänkningar än särskilda avdrag för IT-tjänster. Notera slutligen att det inte är ett argument att ett IT-avdrag skulle skapa jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: