Miljöbilspremie eller skattebefrielse

Idag upphör miljöbilspremien som varit ett bidrag man kunnat få om man köpt bilar som klassats som mindre miljöskadliga.

Det är bra att den försvinner men den borde aldrig införts i första taget och den borde inte ersättas med en skattebefrielse för miljöbilar som regeringen föreslagit.

Det finns inga miljövänliga bilar, bara olika grader av miljöskadande bilar. Det betyder inte att vi bör ha som mål att få bilismen att försvinna men det gör det synnerligen märkligt att vi motiverar subventioner till bilköp med miljöargument.

Genom att stödja bilismen missgynnar vi andra alternativ som är bättre ur miljösynpunkt. Dessutom hade premien en mycket märklig konstruktion där även bilar som inte alls var särskilt bra ur miljösynpunkt kunde få stöd, t ex etanolbilar.

Jag menar att miljöbilarna bör gynnas skattemässigt men genom lägre skatt på bränslen, inte genom någon skillnad i fordonsskatten. Det uppmuntrar också till köp av miljövänligare bilar och har fördelen att det dessutom ”straffar” de som väljer sämre bilar i mycket bättre proportion till vilka faktiska utsläpp de orsakar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: