Almedalen då som nu

Att lära av historien är tyvärr alldeles för underskattat i Sverige, där historia tyvärr inte betraktas som något man kan dra erfarenheter från. Detta inslag från almedalen under valrörelsen 1982 är nästan lika aktuellt då som nu.

Folkpartiets kritik mot att den dåvarande 0ppositi0nen bestående av att socialdemokratin inte kunde ta ansvar 1982 är lika aktuell då som nu, liksom försvaret av regeringens sparpolitik. Det interessanta så här i efterhand är att konstatera det ekonomiska moras som socialdemokraternas regeringsinnehav efter valet 1982 ledde fram till. För 90-talskrisen var inte som dagens kris eller som det sena 1970-talet och tidiga 1980-talets ekonomiska kriser inkomna från utlandet utan 90-talskrisen var till huvuddelen ett resultat av socialdemokratiskt oansvar i den ekonomiska politiken.

Men den tidigare socialdemokratiska ekonomiska politiken framstår ändå som ansvarsfull i förhållande till de tilltänkta samarbetspartiernas politik, i synnerhet vänsterpartiets. Ett maktskifte 2010 riskerar därför inte bara en upprepning av socialdemokraternas tidigare ekonomiska misslyckanden utan det finns goda skäl att förvänta sig något värre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: