Vårt klimat av Klas Eklund

Jag har nyligen läst den nyutkomna boken ”Vårt Klimat” av Klas Eklund. Titeln anspelar giivetvis på ”Vår Ekonomi”, den välkända boken om nationalekonomi Klas Eklund skrivit.

”Vårt Klimat” behandlar översiktligt både den naturvetenskapliga bakgrunden till klimathotet, den samhällsekonomiska analysen av dess effekter, den ekonomiska analysen av hur det bör lösas och de politiska förutsättningarna för implementation av lösningar.

I den inledande delen förklars bra varför vi kan säga med stor sannolikhet att människans utsläpp kommer höja temperaturen på jorden.

Sedan analyserar han de samhällsekonomiska aspekterna på klimathotet. Han konstaterar att kommer vara dyrt att motverka klimathotet men ännu dyrare att inte göra det. Han förespråkar att vi ska börja vidta utsläppsminskningar direkt. Andra har föreslagit att vi ska investera i forskning och teknikutveckling  dagsläget och börja skära ner utsläppen först senare. Det beror på vilken diskonteringsränta man väljer, för att använda nationalekonomiska termer, dvs hur mycket man värderar kostnader i framtiden jämfört med idag, hur dyra de olika alternativen ser ut. Bokens behandling av de moralfilosofiska och ekonomiska aspekterna av det valet är otillräckligt men Eklund landar i att en låg ränta är att föredra i kalkylerna.

Trots att det kommer vara dyrt att begränsa den globala uppvärmningen kan vi räkna med att ändå ha en positiv tillväxt de närmaste 50 åren.

Även om vi väljer att bekämpa klimathotet måste vi också anpassa oss. Vi har redan höjt koldioxidhalten rejält i atmosfären och klimateffekten av den höjningen har inte fullständigt ägt rum än. Dessutom kommer vi realistiskt  sett fortsätta höja koldioxidhalten ett bra tag till.

Han analyserar olika sätt att minska utsläppen. Som han tar upp kommer uppmaningar att konsumera mindre inte att fungera som lösning på problemet. Regleringar där statens förbjuder ineffektiv teknik  eller ännu mer ingripande planekonomiska lösningar har vissa förutsättningar att åtminstone lösa klimathotet men till enorma kostnader. Det effektivaste sättet att minska utsläppen är att etablera ett pris för att släppa ut som är gemensamt för alla länder och sektorer av ekonomin.

Det kan göras genom skatt eller genom handel med utsläppsrätter. Utsläppsrätter är det mest realistiska alternativet.

Boken behandlar dessa frågor på ett förtjänstfullt sätt och rekommenderas till alla som vill få en introduktion till klimatfrågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: