Hädelselag införs i Irland

Irland har infört en lag som förbjuder hädelse. Det har funnits en bestämmelse om hädelse i grundlagen innan men den har inte implementerats i vanlig lag och inte kunnat tillämpas vilket alltså ändrats nu.

Det är en mycket dålig idé. Som liberal har jag svårt att se någon som helst poäng med den här lagen. Att kritisera religioner bör vara fullt tillåtet, även om vissa skulle känna sig förolämpade.

Lagen förbjuder förolämpningar av en religion om de orsakar ilska hos en betydande grupp anhängare av religionen. Dock verkar det inte som om avsaknaden av religion skyddas. Förmodligen är det tänkt att lagen ska förbjuda sådant som de famösa Muhammed-teckningarna. Lagen uppmuntrar alltså religiösa grupper till att känna sig kränkta.

Mycket bra satir av religion, precis som av andra saker, upplevs som förolämpande av vissa. Förolämpande yttranden kan också ha en plats i normal offentlig debatt. Det är inte statens roll att se till att alla inlägg håller sig på en nivå som skulle vara acceptabel i en akademisk filosofisk debatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: