Märklig argumentation om alkoholskatten

På Sydsvenskans ledarsida diskuteras KD:s förslag till höjd alkoholskatt. Sydsvenskans ledarsida motsätter sig det förslaget.

Man tycker det kunde finnas många skäl att välja på för en liberal ledarsida om de vill motsätta sig höjda alkoholskatter. T ex kunde man inta en principiell ståndpunkt att paternalism är fel. Eller så kunde man peka på att den stora majoriteten alkoholkonsumenter inte skapar några problem och säga att det är fel att de ska drabbas för att en minoritet inte sköter sig. Eller så kunde de säga att hembränningen skulle öka och därmed risken för förgiftningar.

Men vilken argumentation väljer man? Jo, man varnar för att höjd alkoholskatt kommer leda till högre konsumtion. Och nej, det verkar inte vara ett skämt.

De påpekar helt riktigt att höjd alkoholskatt kommer leda till ökad smuggling och till ökad privatimport från andra länder. De påstår också att efterfrågan på alkohol inte är särskilt priskänslig, något som mycket väl kan stämma. Men att alkoholkonsumtionen inte kommer minska mycket är något helt annat än att den kommer öka.

De påstår inte att folk som köper från smugglare kommer konsumera mer än om folk köper från Systembolaget. Men de påstår att folk som handlar utomlands kommer köpa mer för att lagra upp och därmed konsumera mer.

Det kanske är sant men de motiverar inte att effekten skulle vara tillräckligt stor för att kompensera för den minskade försäljningen på Systembolaget. Hur många människor i Sverige gör egentligen turer ofta till andra länder för att köpa sprit? Faktiskt inte särskilt många.

För övrigt är sprit inte det enda man kan köpa utomlands så deras resonemang borde kunna utsträckas till andra varor. Det vore intressant att veta om Sydsvenskan tror det finns många fler varor där konsumtionen går upp med högre priser. I så fall tycker jag de ska publicera det, sådana exempel har ett stort antal ekonomer letat efter under lång tid, med på det hela taget mager framgång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: