Inför en motsvarighet till 47 U.S.C. §230 i svensk rätt

Amerikansk rätt skyddar folk och företag som driver internetforum eller tjänster som youtube från att bli skadeståndsskyldiga på grund av material som de låter användare ladda upp. (Med vissa undantag.)

Det är en bra lagstiftning som uppmuntrar till att driva internettjänster. Om youtube var tvungen att gå igenom alla uppladda videor för att kolla att de inte innehöll förtal skulle det fördyra deras verksamhet betydligt och därmed skapa en risk att en värdefull tjänst försvann från internet.

Det finns en viss motsvarighet i EU-rätten men inte lika lånngtgående. Framförallt skyddar den inte youtube om de blir informerade att en video utgör förtal. Detta kräver att internetleverantörer gör juridiska bedömningar. De flesta kommer helt säkert ta det säkra före det osäkra och helt enkelt välja att ta ner allt innehåll som det klagas på.

Därför bör det bara vara den som laddar upp innehåll på nätet som är ansvarig för innehållet, inte de tjänster som publicerar det. Kanske bör det även gälla enligt upphovsrättslagen för att skydda värdefulla verksamheter som Pirate Bay.

Annonser

One Response to Inför en motsvarighet till 47 U.S.C. §230 i svensk rätt

  1. It isn’t often that an article captures me my attention like this one did. I was interested in this information from the beginning. This is a very good informative article with valid viewpoints. I agree.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: