Mera måne (och rymdfart)

En privat rymdindustri har så smått börja uppstå. Än så länge är det väldigt långt från de turistresor till månen som diskuterades i tidningarna 1969. Men det kan ändå ge anledning att fundera på hur lagarna kring rymdverksamhet ser ut.

En sak som är viktig är att inte stoppa den privata rymdverksamheten med betungande säkerhetskrav. De som åker ut är säkert medvetna om att de tar en risk. Det är främst en fråga för nationell rätt i de länder där verksamheten bedrivs.

En fråga för internationell rätt är däremot att tydligt stadfästa att kommersiellt utnyttjande av månens resurser är tillåtet. Mycket av internationell rätt, både när det gäller haven och rymden, har tyvärr en socialistisk prägel och tänker sig att utvinningen av naturresurser ska organiseras av ett internationellt organ och vinsten delas med alla länder.

Förmodligen bör den internationella rätten ändras så länder kan kräva territorier på månen. Det skulle uppmuntra utforskande och vara ett lätt sätt att etablera juridiska system för utforskande av månen. Privat ägande av marken på månen bör likaledes tillåtas. (Inte att sammanblanda med de bluffmakare som säljer mark på månen nu.)

Däremot finns det ingen anledning att ta bort förbudet mot att använda rymden för militära ändamål. placera vapen i rymden.

Annonser

3 Responses to Mera måne (och rymdfart)

 1. Emil Strand skriver:

  Vill minnas att FN beslutat att månen tillhör hela mänskligheten. Således verkar det som om man valet ett annat tillvägagånssätt än när man delade upp antarktis, vilket jag tycker är förvånande. Men jag instämer med dig att man bör tillåta att det delas upp efter territorier. Själv förstår jag inte varför man inte resonerat på samma sätt som vid arktis uppdelning, och jag tycker detta vore att föredra.

  Däremot finns det inget förbud mot använda rymden för militära ändamål dår rymden i används i huvudsak för militära ändamål, vilket är bra eftersom spionsattelliterna gör att det inte går att genomföra överraskningsattacker som tidigare. I synnerhet tycker jag att det är positivt vad gällande kärnvapen.

  Förbudet mot att sända upp vapen i rymden däremot bör avskaffas. Och min argumentation härför är samma som i övrig nedrustning. Dvs. att inhumana vapen bör förbjudas, men inte västvärldens effektiva och högteknologiska vapen. Återigen kan jag konstatera att du Johan (och tyvärr många liberaler med dig) går diktaturernas ärenden i praktiken med denna åsikt.

 2. Johan Richter skriver:

  Ja, förbudet mot vapen då.

  ”Återigen kan jag konstatera att du Johan (och tyvärr många liberaler med dig) går diktaturernas ärenden i praktiken med denna åsikt.”

  Det får du nog argumentera för lite mer. Börjar USA sätta vapensystem i rymden lär inte Kina fortsätta vara ansluten till överrenskommelserna om förbud mot vapen.

  Som jag ser det finns risken att vi hamnar i ett läge med samma maktbalans men med mer vapen.

 3. Emil Strand skriver:

  Helt rätt konstaterat!

  Och det var det som hände under 1980-talet, när USA med SDI programmet rustade sönder Sovjetunionen och Warzawpakten. En positiv utveckling tycker jag. Sovjetunionen liksom Ryssland och Kina idag är mot vapen i rymden och det är dessa ärenden du praktiskt går.

  Likså tenderar det att vara så att förbud mot vapen efterlevs av västdemokratierna men inte av diktaturerna. I fallet rymden kan Kinas nedskjutning av en satellit för något år sedan examplifiera detta.

  Sen inser både du som jag att förbud mot vapen i rymden knappast är korrelerat med att det blir mindre vapen totalt. (jag tror att exempel för att belysa detta är överflödiga)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: