Kommer Piratpartiet förbli ett enfrågeparti?

I dagsläget har PP bara ett fåtal frågor de driver. (Även om det strikt sett är fler än en.) De handlar om integritet (där jag håller med dem), tillåta fildelning (där jag egentligen inte bryr mig), och avskaffa patent (där jag anser de är helt fel ute.) De vill också reformera upphovsrätten samt säger sig allmänt värna de mänskliga rättigheterna.

Men nu ska PP ställa upp i kommunval också i några kommuner. Vad finns det egentligen för frågor de kan driva där? Att övergå från kommersiell programvara till gratis är en fråga som diskuterats. Det ligger i linje med Piratparties ideologi men är en ganska liten fråga. Det kommer inte påverka någon större del av budgeten och kommer absolut inte intressera mängder av väljare.

Så då är frågan om PP ska bredda sig från att bara prata om upphovsrätt och integritet till att börja ha åsikter om skolpolitik och renhållningsverk också? Det vore inte första gången ett parti genomgår en sådan utveckling. Man kan titta på Kristdemokraterna och Miljöpartiet som båda startade med en ganska smal inriktning men som nu har åsikter i alla politiska frågor.

Jag tvivlar dock på att det är en väg framåt för PP. De har i dagsläget lyckats samla en imponerande bred koalition som består av alltifrån fd vänsterpartister och Attac-medlemmar till nyliberaler. Den kommer inte lyckas hålla ihop om de måste ha åsikter om skattetryck och andra frågor. Samtidigt är det nödvändigt att bredda sig om PP vill komma in i kommunfullmäktige.

Piratpartiets kamp för integritet och fildelning kommer skadas om de blir ett flerfrågeparti. Jag tror att Piratpartiets ledning gjorde ett misstag när de tillät lokalföreningar att ställa upp i kommunval, åtminstone om deras mål är något annat än få många politiska uppdrag åt sina medlemmar.

Annonser

5 Responses to Kommer Piratpartiet förbli ett enfrågeparti?

 1. Emil Strand skriver:

  Instämmer, jag tror att risken är stor att detta är första kilen i en splittring av partiet. Om de vill påverka i frågan om att gå över till gratis programmvara så tror jag att man har betyligt större förmåga innom de befintliga partierna eller genom olika slags medborgarinitiativ. Det är knappast så att motståndet mot gratis programmvara är stort bland övriga partier. Jag tror snarare att det är tvärt om, politiker brukar välkommna sparförslag.

  Men det verkar snarare som att motiven till den kommunalpolitiska satsningen återfinns i att även gräsrötterna vill ha del av framgången i EU-valet.

 2. Grå skriver:

  Skulle vilja rekommendera dig att försöka hitta den oberoende forskning som finns om immaterialrätt. Den oberoende forskningen kommer nämligen med allt fler rapporter som visar att just de lagarna och internationella avtalen är samtidens största hot mot klimatet, världshälsan och kampen mot fattigdom i världen.
  Bara som ett exempel köpte oljebolaget Texaco upp de batteripatent som är nödvändiga för att kunna tillverka konkurrenskraftiga elbilar och har sedan dess hindrat dess användning inom sådana områden. Ett annat är att systemet gjort att absolut inga som helst försök att ta fram nya antibiotika har gjorts sedan millennieskiftet, vilket gör att vi idag står utan bot mot de multiresistenta bakterier som kommit.
  Patent var meningen skulle skydda enskilda uppfinnare mot bland annat stora industrier och på det sättet främja innovationen. Idag kostar det en mindre förmögenhet att skaffa ett patent, och det skyddar i praktiken ändå inte om en penningstark intressent får för sig att utmana det.
  Ny teknologi säljs idag utan patent eftersom processen tar för lång tid. När den väl är avklarad används den för att stänga konkurrenters liknande uppfinningar.
  Vad som omfattas av patent har kommit att utökas till långt utöver vad som det var meningen skulle omfatta, bland annat går det idag att ta patent på gensekvenser. Detta har bland annat fått till följd att många bönder i Europa idag stäms för att det råkat flyga in patenterat utsäde från grannens gård.
  I korthet: patentlagstiftningen motverkar sig själva syfte idag.

  Som en kuriositet kan nämnas att det under 17 och 1800-talet fanns en grupp pirater som hyllades som hjältar för att de kopierade uppfinningar i trots mot patenten. Detta kom att ligga till grunden för en ny stormakt och deras ättlingar är idag stolta över att kallas för det holländska ordet för pirater, vilket med tiden förändrats till yankies…

 3. Johan Richter skriver:

  Ingen förnekar här att det finns stora problem med immaterialrätten som den ser ut idag.

  Men jag är inte beredd att föreslå ett avskaffande av patenträtten, i varje fall inte läkemedelspatenten.

  De alternativ som PP föreslår, med mer statsfinansiering direkt till forskning och utveckling av läkemedel tror jag inte kommer fungera lika bra.

 4. Magnus skriver:

  Vad jag förstår finns väl kommuner där piratpartiet faktiskt har legitima intressen?

  Jag tänker främst på ”stora” kommuner såsom Stockholm/Göteborg/Malmö som satsat mycket på övervakning av det offentliga rummet.

  Även i skolor finns frågor som rör integritet. Exempelvis kan man argumentera för att prov/uppsatser bör kunna lämnas in anonymt, för att undvika att lärarens personliga uppfattning om dig kommer att påverka ditt betyg.

 5. Johan Richter skriver:

  Ja, kameraövervakningen är en annann kommunal fråga som de skulle kunna ta upp i vissa kommuner. Proven i skolan skulle inte jag kalla en fråga om integritet, i och för sig.

  Jag tror ändå inte att de kan bli invalda i kommunfullmäktige bara på integritetsfrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: