Är det populism att ställa kulturstöd mot vård och omsorg?

Inte nödvändigtvis skulle vara mitt svar.

Frågan har aktualiserats av en debatt om kommunalt kulturstöd som nyligen ägt rum. Thomas Idegard vid Timbro väckte uppmärksamhet när han menade kommunerna inte behövde extra statsbidrag utan de kunde drar ner på kulturstödet i stället.

Det är ett förenklat resonemang för en motivering till statsbidragen är att hålla efterfrågan uppe, alltså en konjunkturpolitisk motivering. Ur den synvinklen är det inte nödvändigtvis intressant om kommunerna kunde använda sina budgetar effektive än de gör. Varje nedragning av volymen på verksamheten kan vara ett problem, även när den inte drabbar viktiga verksamheter.

Däremot skulle jag säga att Idegard har helt rätt när han kritiserar det mesta av kommunalt kulturstöd som slöseri med pengar. Han har också alldeles rätt när han konstaterar att de pengar som går till konsthallar och äventyrsbad minskar utrymmet för satsningar på skolor och vård. Det är en allmän sanning att vi måste välja när vi gör prioriteringar och kan inte satsa på allt.

Det är snarare populistiskt från de så kallade liberala ledarsidor som låtsar att vi inte behöver ställa satsningar på olika områden mot varandra.

Annonser

One Response to Är det populism att ställa kulturstöd mot vård och omsorg?

  1. isohunt download Sites of interest we have a link to

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: