Manlig omskärelse kan aldrig jämföras med kvinnlig könstympning!

politikerbloggen kan man läsa en interpellation av centerpartisten Staffan Danielsson till Socialminister Göran Hägglund (kd). Danielsson skriver om manlig omskärelse och jämför det med kvinnlig könsstympning. Nu handlar inte själva interpellationen om kvinnlig könsstympning utan om huruvida svensk sjukvård ska syssla med manlig omskärelse. Jag tycker dock att jämförelsen är så absurd att jag måste skriva om den.

För att förtydliga vad det handlar om följer här en kort förklaring. Manlig omskärelse innebär att man tar bort förhuden från penisen. Det har gjorts i alla tider, inom olika kulturer och religioner. Det sker även av estetiska eller medicinska skäl.

Kvinnlig ”omskärelse” eller som det rättare sagt heter, könsstympning, innebär något helt annat. Det innebär att man skär bort blygdläppar och klitoris, syr ihop könsorganet och lämnar enbart ett litet hål för att urinen ska komma ut.

Manlig omskärelse gör ingen skillnad för mannens sexuella liv. Kvinnlig könsstympning däremot handlar om att förtrycka kvinnans sexualitet genom att avlägsna bl.a. klitoris och garantera för framtida partnern att kvinnan är oskuld fram till bröllopsnatten. Utan klitoris och med ett hopsytt könsorgan är det omöjligt för en kvinna att ha ett normalt fungerande sexliv, det säger sig självt.

Att jämföra manlig omskärelse med kvinnlig könsstympning är inte bara absurt, utan även ett hån mot världens alla könsstympade kvinnor.

Självklart bör manlig omskärelse diskuteras, jag har full förståelse för att man ser det som ett intrång i den personliga integriteten för barnet som blir omskuret.

Dock bör påpekas att det aldrig kan jämföras med kvinnlig könsstympning. Skulle debatten däremot handla om att föräldrar vill skära av sonens penis helt och hållet skulle det kunna jämföras.

Annonser

10 Responses to Manlig omskärelse kan aldrig jämföras med kvinnlig könstympning!

 1. Fredrik Brange skriver:

  ”Manlig omskärelse gör ingen skillnad för mannens sexuella liv”.

  Viss skillnad gör det ju, men den är obefintlig jämfört med konsekvenserna efter en kvinnlig ”omskärelse”.

  Jag håller till fullo med dig. Det går inte att jämföra manlig omskärelse med kvinnlig. Men trots det kan man förstås diskutera huruvida manlig omskärelse (på nyfödda barn) ska tillåtas eller inte. Dock viktigt att skilja på omskärelse av pojkar och män.

 2. Hanna skriver:

  Men om det är skillnad eller inte är inte fastställt om skillnaden är positiv eller negativ heller. Olika människor påstår olika saker.

  • Christian skriver:

   Även om olika människor har skilda historier att berätta hjälper inte det dem som får problem av omskärelsen. Man kan säkerligen hitta kvinnor som påstår att de är nöjda med sin omskärelse också. Liknelsen kan gott göras då det handlar om stympning. Ett stort problem är ju att de flesta människor inte vet hur det är att ha sin förhud då den skärs bort så tidigt i livet. Vidare kan jag likna det vid annan stympning. Om vi skär av lillfingrarna på småbarn som en kulturell tradition kommer de personerna troligen inte ”lida” av det i vuxen ålder då de inte minns hur det var att använda fingret. Dessutom har ju ingen sina fingrar kvar så det är okej. Därför bör vi skära av fingrarna på våra barn?

   Kvinnor är offer, män är ansvariga för sig själva (även som barn)?

   …Masturbatory pleasure
   decreased after circumcision in 48% of the
   respondents, while 8% reported increased
   pleasure. Masturbatory difficulty increased
   after circumcision in 63% of the respondents
   …20% reported worse sex lives after
   circumcision … (Kim, Pang 2006)

   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.2006.06646.x/pdf

 3. Christoffer Willenfort skriver:

  en viktig bit fakta. Det finns ett flertal olika varianter på kvinlig könsstympning. Den värsta av dessa är väldigt kraftig men det finns varianter som är jämförbara med manlig könsstympning

  Sen har du följande faktafel.
  ”Manlig omskärelse gör ingen skillnad för mannens sexuella liv. ”
  Helt fel. vid omskärning så tar man bort ca 10% av nervsluten i penis. och skapar även andra förändringar som försämrar känseln.
  Ett av argumenten för manlig omskärelse under 1900 talet har varit att det skulle förhindra onani. vilket verkar passa ganska bra in med din kommentar om att förtrycka kvinnans sexualitet.

  Jag kan inte se det som ett hån mot kvinnor att man gör jämförelser mellan dessa procedurer. däremot ser jag det som ett hån mot alla pojkar i världen att man trivialiserar manlig könsstympning.

  /C

  se
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omsk%C3%A4relse
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_omsk%C3%A4relse

 4. Jessica Presits skriver:

  Ja, det finns olika former av kvinnlig könsstympning. Men, nej, det kan ändå inte jämföras då manlig omskärelse aldrig är lika hemsk som kvinnlig. Man går sällan längre än att ta bort förhuden… (!)

  Huruvida manlig omskärelse betyder något för mannens sexuella liv är mycket omdiskuterat, och inte bevisat att det faktiskt blir någon skillnad. (Det finns till och med de som säger att sexlivet blir bättre för omskurna män (!))

  Det är mycket möjligt att förhindra onani har varit ett argument för manlig omskärelse.

  Dock är det ett mycket dåligt underbyggt argument då män kan onanera utan förhud.

 5. Marcus skriver:

  Säg aldrig aldrig.

  Det finns kvinnlig omskärelse som går ut på att ta bort förhuden runt klitorisen (preputium clitoridis), det är en exakt jämförelse av manlig omskärelse. Däremot är det ett större precisionsjobb att göra denna typ av operation och därför farligare att utföra. Den görs framförallt i områden med många Sunnimuslimer.

  Det intressanta är dock att även denna lättare typ av omskärels kallas Kvinnlig könsstympning Typ 1A av WHO… så var är logiken att inte kalla borttagning av mannens exakt likadana kroppsdel för Manlig könsstympning.

  Det kan vara intressant att påpeka att man även för denna typ av könsstympning inte vet om det påverkar sexuallivet.

  Fast det här är en ganska obetydlig diskussion. Diskussionen borde snarare handla om hur man kan tillåta manlig könsstympning.

 6. orolig tre barns pappa skriver:

  Hur många nedsövda vid operationen är än idag vid vuxen ålder omedvetna om att de är omskurna? Worldwide? Ganska hög siffra antar jag… 😉

 7. Ossy skriver:

  Jag kan inte se det som hån mot religion att man jämför könstympning av tjejer & omskärelse.
  Däremot förminskas kroppens roll bland religiösa fanatiker vilket är skrämmande.
  Att oskuldheten och den sexuella renheten får en medicinsk roll är dystert

 8. post1112093 skriver:

  post1112093

  Manlig omskärelse kan aldrig jämföras med kvinnlig könstympning! | Liberala ungdomsförbundet Lund

 9. Thanks for finally writing about > blog_title < Liked it!|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: