Auktionera ut utsläppsrätterna till koldioxid

USA håller på att anta en klimatlagstiftning för att bekämpa växthuseffekten. Det är ett omfattande lagförslag som diskuteras men en viktig del är införande av ett cap-and-trade system, liknande det som finns i EU.

Tyvärr verkar det som om den överväldigande mängden utsläppsrätter kommer delas ut gratis. Det är inte förvånande men tråkigt. Det hade varit bättre att auktionera ut utsläppsrätterna. Det hade gett staten intäkter som kunnat användas till vettiga saker. (Läs: skattesänkningar.)

Kanske var det nödvändigt att utsläppsrätterna delades ut gratis för att lagförslaget skulle ha någon chans. Det ger politikerna en chans att gynna sina egna särintressen i valdistrikten vilket de alltid tycker om.

Som tur är bör det dock inte spela någon roll för miljön om utsläppsrätterna delas ut gratis. Incitamenten för alla företag att minska sina utsläpp är ändå dem samma.

Förutom att auktionera ut utsläppsrätterna bör EU och USA påbörja förhandlingar för att länka samman sina system. Desto fler länder som täcks av samma system, desto bättre.

Annonser

4 Responses to Auktionera ut utsläppsrätterna till koldioxid

 1. Thomas skriver:

  Incitamentet beror på hur systemet är utformat. Antag att du nu får utsläppsrätter baserat på utsläppen förra året och att du vet att du nästa år får utsläppsrätter baserat på årets utsläpp. Då har du ingen anledning att minska utsläppen och sälja överblivna utsläppsrätter eftersom antalet du får gratis nästa år minskar i motsvarande grad.

  Att auktionera alla utsläppsrätter är mycket enklare då man slipper en hel del byråkrati och korridormygel för att skaffa fria utsläppsrätter, men själv föredrar jag en koldioxidavgift som är ännu enklare att hantera. Den garanterar visserligen inte totala utsläppen, men genom att justera avgiften år för år kan man få ned utsläppen approximativt så mycket man anser behövs.

  Trevligt i alla fall att se högerfolk som konstruktivt diskuterar hur klimatproblemet skall lösas istället för att förneka att det existerar.

 2. Johan Richter skriver:

  Jag vet inte hur systemet är tänkt att fungera när det gäller utdelandet av utsläppsrätter. Det är korrekt att om man implementerar det så korkat som du beskriver vore det dåligt för incitamenten.

  Inom EU baseras fördelningen såvitt jag förstår på anläggningars historiska utsläpp innan systemet infördes. Det är inte optimalt på något vis men inte så allvarligt.

  Koldioxidavgift vore nog bättre än cap and trad, det håller jag med om, men tydligen politiskt svårare att få igenom.

 3. Thomas skriver:

  ”Handel med utsläppsrätter” låter fint, en ny marknad och marknader kan lösa allt påstås det. Koldioxidavgift luktar däremot skatt och skatter ses, speciellt i USA, som onda. Även om rent praktiskt skillnaden i effekter mellan systemen är små är det en imagefråga.

  Om man baserar sig enbart på förhistoriska utsläpp för tilldelningen av utsläppsrätter riskerar man frysa industristrukturen. Gamla förorenare kan i princip lägga ned verksamheten och leva gått på att sälja utsläppsrätter de är garanterade i all framtid medan nystartade företag som inte får några utsläppsrätter har svårt att konkurrera.

  En annan effekt av att ge bort utsläppsrätter är konsumenterna får betala ett högre pris för varor som inkluderar marknadspriset på utsläppsrätterna trots att industrin fått dessa gratis. Det är inte konstigt om många företag älskar systemet.

 4. Johan Richter skriver:

  Inom EU kan även nya företag få utsläppsrätter.

  De är dock missgynnade jämfört gamla anläggningar. De får utsläppsrätter i förhållande till den prognosticerade produktionen men baserat på vad de skulle släppa ut om de använde den bästa tekniken. Befintliga anläggningar får i förhållande till den teknik de använde i perioden 1998-2001.

  http://www.naturvardsverket.se/sv/Lagar-och-andra-styrmedel/Ekonomiska-styrmedel/Handel-med-utslappsratter/Tilldelning-av-utslappsratter/ innehåller information om hur systemet fungerar i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: