Om läkarlicenser mm

Jenny Travis skriver intressant om nackdelen med regler som kräver licens för att öva vissa yrken.

Som hon tar upp var Milton Friedman berömd för att hävda att syftet med yrkeslicenser, må det vara för läkare, fastighetsmäklare eller advokater, inte var att skydda konsumenten från orseriösa yrkesutövare utan att skydda yrkesutövarna från konkurrens och att det tvärtom skadade konsumenterna genom att minska deras möjlighet att välja vem de vill köpa tjänsten av. Kenneth Arrow å andra sidan menade att den naiva konsumentskyddande förklaringen förmodligen var motivet när det gällde läkarlicenser i alla fall.

Tyvärr är yrkeslicenser ett både under- och svårutforskat område inom nationalekonomin så jag tror inte man kan avgöra i vilken utsträckning de hade rätt. Att Friedman hade rätt att motivet ofta är att minska konkurrens och därmed höja lönerna är säkert korrekt. Det finns flera observationer som tyder på det varav den viktigaste kanske är att lobbying för licenser oftast kommer från intresseföreningar för de berörda yrkesgrupperna.

Att licenskrav medför högre priser och lägre utbud får anses vara synnerligen sannolikt. Svårare är att bedöma effekten på kvaliten på de utförda tjänsterna. Personligen är jag mycket skeptisk när det gäller icke-vård relaterade licenser. Således vill jag t ex avskaffa kravet på licens för fastighetsmäklare. Att införa krav på lärarlegitimation avvisar jag helt.

Intressant nog saknar Sverige krav på yrkeslicens på flera områden där många amerikanska delstater har det. I USA krävs det t ex vanligen advokatlicens både för att vara ombud i domstol och för att yrkesmässigt ägna sig åt juridisk rådgivning.

När det gäller vårdyrken är jag mer benägen att tro på att de är bra för konsumenterna. Folk verkar ovanligt benägna att fatta korkade beslut på det medicinska området. Se bara på alla som besöker homeopater och andra typer av alternativmedicinska kvacksalvare. (Till skillnad från Jenny tror jag inte det finns många fungerande metoder inom den så kallade alternativmedicinen. Däremot instämmet jag att det är en hel del inom skolmedicinen som inte gör någon nytta.)

Men även om man inte vill avskaffa kravet på läkarlicens kan man diskutera den närmare utformningen. Man bör också vara medveten om de nackdelar det obestridligen har. Man bör framförallt inte lyssna allt för mycket på läkarförbundet när de har synpunkter på vad andra personalkategorier ska få göra inom sjukvården.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: