En liten kommentar till Boström-artikeln

Det har blåst upp en storm kring artikeln i Aftonbladet om de påstådda organstölderna i Palestina. Frågan har också kommit att gälla hur Sverige ska reagera på den Israeliska regeringens kritik. Jag tänkte förklara vad jag tycker.

Artikeln borde inte ha publicerats kan vi för det första slå fast. Att sprida sådana uppgifter utan att ha några bevis är journalistiskt oansvarigt oavsett vilket land det är fråga om.

Vi kan också slå fast att det finns en risk att artikeln underblåser antisemitism så som risken är med all Israel-kritik. Däremot tycker jag inte på något sätt det är bevisat att Boström eller Aftonbladet har antisemitiska motiv. Att det finns vissa beröringspunkter med klassiska antisemitiska myter räcker inte för att bevisa det, när det finns andra förklaringar till hur idén uppstått. Det mest graverande är kopplingen artikeln gör till den rabbin i New Jersey som förmedlat organ. Jag skulle säga att den gör ett (förmodligen undermedvetet) anti-semitiskt motiv troligt men ändå inte bevisat.

Slutligen bör den svenska regeringen inte be om ursäkt för artikeln. Det skulle sända ytterligt konstiga signaler om det verkade som om regeringen var ansvarig för vad enskilda tidningar skriver. Dessutom skulle det leda till märkliga prejudikat inför framtiden. Nästa gång regeringen inte ber om ursäkt skulle det då tolkas som att regeringen står bakom den publicerade artikeln. Man kan redan lägga märke till vissa Israel-vänner jämför Reinfeldts nuvarande agerande med hur den senaste regeringen hanterade Muhammed-krisen och kommit fram till att skillnaden beror på att svenska regeringen hatar Israel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: