Suck

Israel ska tillåta byggandet av fler olagliga bosättningar meddelar DN och andra medier.

En vanlig reaktion på sådana här nyheter är att de kommer försvåra för fredsprocessen. Jag har själv svårt att bedöma i vilken utsträckning just de här byggnationerna kommer påverka. Just nu pågår det ju ändå inga fredsförhandlingar.

Det stora problemet för fredsförhandlingar är kanske att desto fler bosättare det finns desto svårare blir det för israeliska regeringar att göra de eftergifter som kommer vara nödvändiga för att uppnå fred.

Sedan ska vi inte glömma de enskilda palestinier som blir av med mark för att bosättningarna ska kunna byggas. Alldeles oavsett fredsprocessen är deras rättigheter ett tillräckligt skäl för att kräva att Israel ändrar politik.

EU bör vara väldigt klar mot Israel att deras agerande är fel. Men den enda långsiktiga lösningen är att påverka den allmänna opinionen i Israel. Förhoppningsvis kan själva det faktum att övriga demokratiska världen är tydlig påverka Israel. Till skillnad från situationen i vissa andra länder där befolkningen hyser en djup misstro mot västvärlden så vill Israel vara ett demokratiskt västländ och kan därför förväntas ta intryck av den internationella opinionen i viss utsträckning. (Så länge inte svenska kvällstidningar får representera hela västopinionen vill säga.)

Annonser

5 Responses to Suck

 1. Viktor skriver:

  Inga enskilda palestinier blir av med någon mark. Bosättningarna ligger på mark som ägs av israeler. Dessutom handlar de här nybyggnationerna om lägenheter INUTI redan existerande bosättningar, så det är ingen expansion som sker.

 2. Johan Richter skriver:

  För bosättningarna i allmänhet har definitivt många palestinier blivit av med mark.

  När det gäller just dessa det är frågan om här vet jag inte hur marken kommit att användas för bosättningar.(Artiklarna jag läst har inte sagt något om det.)

  Även om expansionen sker inuti bosättninar kan det leda till problem. För det första gör det bosättarrörelsen till en politiskt starkarae rörelse och försvårar för Israel att evakuera bosättningarna när det kommer behövas som del av fresavtalet, både praktiskt och politiskt.

  Större bosättningar ökar också risken att Israel kommer anlägga fler vägar genom palestinska områden som bara gynnar bosättarna och inskränkar palestiernas rörelsefrihet.

 3. Egon Berglund skriver:

  Yanoun är en liten by med ca hundra invånare på norra Västbanken, fyrtio km nordost om Jerusalem och tolv km sydost om Nablus. Byn är sedan hösten 2002 beroende av internationell närvaro för att kunna fortsätta existera. Bosättare har utposter som omger byn på alla sidor. Byborna har varit tvungna att leva med våld, trakasserier och materiell skadegörelse och ett ständigt hot att bosättarna kan ta över deras marker. EAPPI:s närvaro etablerades i sept 2003. Den internationella närvaron syftar till att dämpa alla former av våld. Teamet i Yanoun besöker regelbundet ett par byar som utsätts för hot och våld från bosättare och ett par andra byar med hot om rivning av flera hus och konfiskering av mark. Läs här om deras vardag
  http://www.skr.org/verksamhet/foljeslagarprogrammet/artiklarort/yanoun/yanounartiklar/attforsokautvecklasmotallaodds.5.1fe8f33123572b59ab80006547.html

 4. Susz skriver:

  Stöd Palestiniernas frihetskamp – köp inte ockupationen!
  Apartheidmotståndaren/ Freds aktivisten Desmund Tutu år till hårt angrepp…

  …mot de israeldyrkande organisationer som i Sverige representeras av samfundet Sverige-Israel, Svensk Israelinformation och Svenska Kommittén mot Antisemitism. Även sd tillhör dem som går till anrepp mot apartheidmotståndare med ordet”antisemit” som skällsord.
  Desmond Tutu ,Antiapartheidaktivist och fredsaktivist konstaterar oxå att “de hotar alla som kritiserar ockupationen och skyndar sig att anklaga kritikerna för att vara antisemiter”.
  Saxat ur Haaretz:

  ”The lesson that Israel must learn from the Holocaust is that it can never get security through fences, walls and guns,”
  ”But who pays the penance? The penance is being paid by the Arabs, by the Palestinians.
  I once met a German ambassador who said Germany is guilty of two wrongs.
  One was what they did to the Jews. And now the suffering of the Palestinians.”
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1110762.html

  Stöd Palestiniernas frihetskamp – köp inte ockupationen!
  ”Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Precis som Sydafrika under apartheid behöver Israel utsättas för sanktioner och bojkott.
  Israels militära ockupation har pågått sedan 1967. Israel kränker kontinuerligt mänskliga rättigheter och bryter mot en mängd FN-resolutioner. Det står klart att Israel aldrig kommer att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena självmant. Därför behöver press sättas på Israel till dess att ockupationen upphör.
  Vi uppmanar alla enskilda att inte köpa produkter från Israel eller turista i landet.
  Vi uppmanar alla företag och myndigheter att inte handla med Israel, eller israeliska företag. Och att idrottsrörelsen fryser allt utbyte med Israel.
  Vi kräver att Sverige och dess regering verkar för att EU säger upp frihandelsavtalet med Israel.
  Vi kräver att Sveriges regering omedelbart stoppar all vapenhandel med Israel.
  Företag drar sig ur…

  Flera företag har börjat lyssna: Veolia, Dexia, Assa Abloy m.m är några exempel på hur företag väljer att inte längre stödja ockupationen.”
  Läs meer här:
  http://www.bojkotta-israel.nu/

  Vad du än göör- missa inte denna:
  http://poetryforpalestine.spaces.live.com/

 5. Johan Richter skriver:

  Tack Egon för länken.

  Susz, jag kan absolut inte hålla med dig om att Svenska Kommittén mot Antisemitism är en Israeldyrkande organisation. Jag vet inte hur noggrant du följer dess arbete men när jag läser deras utspel framstår det som en seriös organisation. Det förekommer absolut felaktiga anklagelser om antisemitism från vissa håll, t ex råkade Ilmar Reepalu ut för det, men SKMA kallar absolut inte alla Israelkritiker för antisemiter. Däremot är det ett faktum att en mindre del av Israelkritiken, t ex den famösa bloggen Jinge, hämtar näring från anti-semitiska traditioner. Att vissa människor blundar för det är ett minst lika stort problem som felaktiga anklagelser om anti-semitism.

  Jag tycker inte heller det vare sig är konstruktivt eller korrekt att påstå att palestinierna lider av Förintelsen. Förintelsens offer var judar och romer mm, inte palestinier.

  Även utan Förintelsen är det troligt att det bildats en judisk stat fört eller senare och att det lett till en konflikt med den arabiska befolkningen. Vidare lever palestinierna nu under ockupation på grund av att arabstaterna startade krig 1967, inte några nazistiska illgärningar.

  Din andra länk verkar stödja konspirationsteorier om att Israel skulle ligga bakom 9/11. Det inger inget vidare förtroende för hennes omdömesförmåga minst sagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: