Viktigt yttrandefrihetsmål i USA

I USA har ett viktigt yttrandefrihetsmål nyss haft slutförhandling i Högsta Domstolen. Fallet har att göra med de stränga kampanjfinansieringsregler som det finns i USA.

De reglerna kan användas som ett tydligt exempel där man verkligen kan tala om en ”slippery slope”. Först kom det nämligen regler som förbjöd företag och fackföreningar att ge pengar direkt till valkampanjer. Men de kunde ju delvis kringås genom att företagen och fackföreningarna istället betalade direkt för valreklam i sitt eget namn. Så då förbjöds företag och fackföreningar från att köpa TV-reklam som stödjer en viss kandidat inom en period om ett visst antal dagar från val.

Bakgrunden till det nuvarande målet, Citizens United v. Federal Election Commission, är följande: En organisation vid namn Citizens United som i princip är en politisk organisation producerade en film, kallad ”Hillary”, om Hillary Clinton inför primärvalet. Den var synnerligen kritisk mot henne. De ville göra TV-reklam för den men den federala valkommissionen sa nej, med motiveringen att det var TV-reklam mot Hillary och att Citizens United som företag (eller rättare sagt corporation, en något bredare term) var förbjuden att sända den inför valet.

Filmen visades på Internet och vissa biografer, fora där företag får göra valreklam. Men Citizens United stämde också valkommissionen får att få ett utslag att de borde fått köpa TV-reklam.

Frågan gäller specifikt om förbudet mot att corporations köper TV-reklam är förenligt med författningen och ännu mer specifikt första tillägget till författningen. Försvararna av lagen menar att den motverkar korruption och intrycket av korruptionen, de viktigaste juridiska argumenten. Ett mer politiskt argument är att det är orättvist om organisationer med mycket pengar kan påverka den allmänna opinionen tack vare sina pengar. Den typen av argument har emellertid HD varit mycket skeptisk mot tidigare så det åberopas inte så mycket där.

Motståndarna till lagen pekar på hur viktig yttrandefriheten och hur lagen begränsar öppen debatt. Sådana filmer som ”Hillarly” är precis den typ av politisk debatt som författningen ska skydda. Att godkänna lagen vore ett allvarligt prejudikat inför framtiden. Att staten i framtiden får för sig att förbjuda böcker som publiceras inom kort tid inför val är ett exempel som åberopats.

Glädjande nog ser det ut som om HD kommer hålla med motståndarna till lagen, baserat på vilka frågor justieråden ställde vid huvudförhandlingen. Hur långt den kommer gå återstår att se. Det framstår som klart att de så kallade konservative domarna är mer skeptiska än de så kallade liberala vilket var väntat.

För oss i Sverige kan hela episoden fungera som en varning mot att börja införa kampanjfinansieringsregleringar.

Annonser

3 Responses to Viktigt yttrandefrihetsmål i USA

 1. Emil Strand skriver:

  Interessant. Sverige har ju kritiserats för att vi inte har några regler kring kampnjfinansiering, vilket flera andra västdemokratier har. Argumentet om risken för statlig censur har jag däremot inte sett i debatten.

 2. Johan Richter skriver:

  I Sverige har man väl närmast diskuterat att begränsa de belopp som man kan ge direkt till partierna eller kräva att det offentligörs. Det är principiellt sett inte särskilt problematiskt enligt min uppfattning*.

  Men då måste man vara medveten om att reglerna kan kringås. Istället för att ge pengar till sossarna kan t ex LO då välja att bekosta sin egen propaganda som stödjer socialdemokraterna. Risken är att man då gör som i USA och börjar förbjuda LO att bedriva sina egna kampanjer, något som jag skulle se som helt förkastligt.

  *Den typen av regleringar har lett till vissa problem i USA, som att det juridiska krånglet för att följa reglerna har kraftigt försvårat för småpartier.

 3. […] United v Federal Election Commission har nämligen avgjorts. Jag har skrivit om fallet tidigare här. Se det inlägget för diskussion om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: