Ska skattepengar gå till företagsvinster?

Vissa socialdemokrater har nyligen argumenterat för att det fel att låta vinstdrivande företag driva skolor eller offentligt finansierade sjukhus eftersom skattepengar inte ska gå till vinster i privata företag. Det kan säkert låta som ett bestickande resonemang vid en första anblick men vid närmare eftertanke framstår det inte alls som lika rimligt.

Låt oss hålla oss till sjukvården som exempel. Om resonemanget skulle tillämpas fullt ut skulle vi konstatera att den offentliga sjukvården inte borde köpa läkemedel från privata företag eftersom skattepengar då går till vinst. Det tror jag inte det finns många socialdemokrater som förespråkar. Landstingen borde inte ens få köpa in pennor från privata tillverkare eftersom de också är vinstdrivande.

Men få vill att staten ska tillverka alla pennor den använder själv. Det är få som tror att det skulle bli billigare heller.

Man ska inte göra misstaget att tro att vinst är någon sorts onödig manna från himmelen för företagsägarna. Vinst är, för att förenkla, en ersättning för användningen av vissa produktionsfaktorer som nationalekonomer säger, t ex kapital och entreprenörsskap. Med andra ord är det en ersättning för användandet av vissa ändliga resurser som t ex kapital. I det avseendet är det ingen större skillnad från lön.

Så länge staten behöver använda kapital i sin verksamhet eller entreprenörskap kommer den få betala för det. (Alternativet skulle vara att staten helt enkelt konfiskerar det den vill ha. Det har andra problem som jag inte har plats att diskutera här.) Den kan betala ersättningen på andra sätt än idag men det finns ingen anledning att anta att det skulle bli billigare.

Allt detta är bara ett principiellt försvar för att låta privata företag driva välfärdsverksamheter på entreprenad. I praktiken kan problemen med upphandling vara större än problemen med att driva det direkt i offenlig regi, det kan man knappast säga något om helt allmänt. Ibland kanske upphandlingen i sig kostar för mycket pengar, andra gånger så kanske det bara finns ett företag man kan upphandla från som tar monopolpriser. Att privata företag driver verksamheten är ingen mirakelmedicin. Det är viktigare hur incitamenten är utformade än vilken organisationsform som tillämpas.

Annonser

2 Responses to Ska skattepengar gå till företagsvinster?

  1. Emil Strand skriver:

    Instämmer med det du skriver. Tycker att valmöjligheten för elever och patienter att välja bort skolor och sjukhus som generarar stor vinst ofta glömms bort. Att dömma verksamheter efter vinstmaximering menar jag är fel åt båda hållen, utan istället måste man se om patienter och elever är nöjda med verksamheten. Och generellt sett tror jag snarare att offentligt finansierad verksamhet som konstant går med underskott är ett betydligt större problem.

  2. Keep up the fantastic piece of work, I read few posts on this website and I think that your web site is real interesting and contains circles of great information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: