Undanta präster från arbetsrätten

Vissa typer av yrken lämpar sig ovanligt illa för att de ska omfattas av arbetsrätten. Ett tydligt sådant exempel är präster och andra religiösa ledare (i fortsättningen bara kallade präster). Det finns två principiella argument för att arbetsrätten (dvs LAS, diskrimineringslagen, arbetsmiljölagen osv) inte ska tillämpas på tjänster vars innehåll är rent religiöst.

Den första är religionfrihetsargumentet. Det fínns en grundläggande rättighet att organisera sig för att utöva sin religion. Om man inte har möjlighet att välja präster fritt och bestämma deras arbetsuppgifter i sin religion så är det en inskränkning av denna friheten. Varje trossamfund bör ha rätt att avgöra vem de vill ha som präst och vilka kvalifikationer de ska uppfylla. Likaså bör de ha rätt att själva avgöra om deras prästers yrkesutövning lever upp till kraven för en fortsatt anställning.

Argument nummer 2 är att sekulära domstolar inte har kompetens att avgöra religiösa frågor. Hur ska en domstol kunna avgöra om en prästs yrkesutövning lever upp till kraven eller om det föreligger tillräckliga skäl för avskedande enligt LAS, t ex? Då måste domstolen avgöra teologiska frågor. Detta riskerar i sin tur att leda till stora problem i ett pluralistiskt samhället om staten stödjer vissa uppfattningar framför andra.

Det senare argumentet är avsevärt svagare än det första enligt min mening. Men i USA har det spelat stor roll. Det har lett till att domstolar inte pröver arbetstvister gällande präster, även om samfundet har samtyckt. Om anställningsavtalet t ex säger att avsked bara får ske på grund av synnerliga skäl kommer domstolarna ändå vägra pröva om synnerliga skäl föreligger. Så långt tycker inte jag vi behöver gå i Sverige. Det räcker med att klargöra att LAS och den övriga arbetsrätten inte gäller för präster och motsvarande. Självklart ska samma regel även gälla för motsvarande företrädare för sekulära livssynsorganisationer av typen Humanisterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: