Vem är vanlig, vem är fel och vad är normen?

Under veckan har Regnbågsfestivalen pågått i Malmö, på initiativ av RFSL Malmö. En fråga som ständigt bubblade upp till ytan är vem som är normal, hur man bryter ut från heteronormen och vem som bestämmer vad som är vanligt. Jag tänkte försöka reda ut begreppen och kommentarsfältet är öppet för diskussion.

Vem är vanlig? Vi pratar ofta om vanliga människor. Men vilka är det? Jag tycker vanlighet avgörs av statistik och är egentligen väldigt oladdat. Om 8 av 10 människor är heterosexuella, är det utan tvekan vanligt att vara heterosexuell. Det innebär att det är ovanligt att ha en annan läggning men det innebär inte per definition att det är fel. Det är bara, ovanligt. När det anses vara fel eller konstigt att vara HBTQ i en värld där de flesta är hetrosexuella, då är det normerna det är fel på.

För att samhället ska fungera krävs det normer som säger att vi inte ska slå ihjäl folk, våldta barn etc. I de fallen är normerande lagstiftning inget fel. Men när normerna inkräktar på människors privatliv är de inte så bra längre. En ”heteronorm” fyller ingen funktion, den bara inkräktar i människors privatliv och tillför absolut ingenting av värde.

Det är väldigt mycket på tapeten att ”våga sticka ut”. Jag tycker det är minst lika viktigt att våga vara vanlig. Som liberal vill jag ha ett samhälle där varje individ är sig själv, och om det leder till att 99% av alla människor är på ett vis ser jag inget problem i det, så länge inte den sista procenten inte missgynnas för att den är annorlunda.

Annonser

One Response to Vem är vanlig, vem är fel och vad är normen?

  1. Johan Richter skriver:

    Du är klok Hanna. Om bara Hägglund och diverse kulturskribenter läste det här så de förstod hur saken låg till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: