Dåligt förslag från centerpartister

Två centerpartister, Staffan Danielsson och Lennart Pettersson, har i en riksdagsmotion föreslagit att man ska förbjuda att offentligt bärande av burka och niqab, dvs heltäckande slöjor som framförallt bärs av muslimska kvinnor. Förbudet ska tydligen gälla ”ute i samhället, på skolor och arbetsplatser.”

Jag tycker det är ett synnerligen dåligt förslag och deras argumentation för det är undermålig.

För mig är utgångspunkten vara att människor ska få klä sig som de vill. Därför skulle det krävas starka argument för att övertyga mig om att ett sådant förbud är bra. I detta fall finns dessutom en problematik om att förslaget kan försvåra integrationen av muslimska kvinnor som invandrat från vissa länder. Dessutom kan många människor, i Sverige men också utomlands, uppfatta det som ett angrepp på deras religion och kultur och en kränkning. Även om sådana kränkningar av människors religiösa känslor inte kan eller bör undvikas helt, finns det heller ingen anledning för staten att i onödan förolämpa människor.

De vill förbjuda burkan med motiveringen att det värnar det öppna samhället och demokratin. Det är en fullkomligt bisarr motiveringen. På vilket sätt skadas demokratin av att du inte kan se ansiktet hos alla du möter?

De tar upp olika sammanhang där det kan vara legitimt att ställa krav på klädseln. Självfallet bör inte en polis få ha burka men det är irrelevant för frågan vi diskuterar. Det finns skäl att ha klädregler i vissa yrken, av säkerhetsskäl eller för att de är uniformsyrken. Men det berör inte sakfrågan. Vi förbjuder inte folk att gå med utslaget långt hår bara för att det är olämpligt i vissa yrken.

Att det är förbjudet att gå naket offentligt är inte heller vidare relevant. För det första är det inte alltid förbjudet att gå naket, bara om någon kan förväntas ta anstöt. Till synes är det ett mindre omfattande förbud än vad centerpartisterna föreslår. För det andra är det inte säkert att förbudet mot förargelseväckande beteende är bra så det är kanske det som borde avskaffas istället. För det tredje så är motiveringen till det förbudet ett annat än vad centerpartisterna använder för att vilja förbjuda burka. För det fjärde påverkar det förbudet inte integrationen av invandrargrupper negativt.

Här är ett blogginlägg som påpekar att den svenska vintern kan vara ganska kall. Att dölja ansiktet kan vara motiverat av rena väderskäl vilket herrar riksdagsledamöter inte kommenterar.

Ärligt talat hittar jag inte mycket till argumentation i motionen eller den debattartikel som åtföljde motionen. Jag kan inte se att de presenterar en enda positiv konsekvens som förväntas följa av deras föreslagna förbud. Bara att enligt deras tolkning av det öppna samhället hör inte burkabärande kvinnor hemma i det.

De säger sig vilja väcka en diskussion med förslaget. Jag tycker att diskussionen kan bli synnerligen kort eftersom det så uppenbart är ett dåligt förslag.

Annonser

6 Responses to Dåligt förslag från centerpartister

 1. Bengt Held skriver:

  Hej!

  Jag menar centerpartisterna har fel. I ett fritt samhälle borde man inte förbjuda burka generellt.

  Men nog är det besynnerligt att så många männniskor som säger sig vara för jämställdhet inte problematiserar att det tydligen bara är kvinnor som använder burka, varför inte män?

  Folk som vanligen säger sig vara emot reaktionära åsikter accepterar dem utan problem om de är ”från en annan kultur”. Och samma feghet var det i debatten om Muhammedkarikatyrer. Varför är det så få som idag försvarar rätten att ”häda” – när det är emot muslimer. Men kristna ska få acceptera vad som helst.

  Hycklare!

  Bengt

 2. Göran Rudengren skriver:

  Generella förbud bör undvikas. Dessutom finns en funktionell sida. Det finns yrken där burka inte bör vara tillåtet, där man samtalar med andra människor, skola, sjukvård, psykologiska och sociala yrken. Om man då önskar införa ett generellt förbud, så frsmstår det funktionella som svepskäl för att få förbjuda burka. Det är inte bra

 3. Johan Richter skriver:

  ”Men nog är det besynnerligt att så många männniskor som säger sig vara för jämställdhet inte problematiserar att det tydligen bara är kvinnor som använder burka, varför inte män?”

  Självklart kan man diskutera om burkan utgör ett jämställdhetsproblem och/eller om den är ett symptom på ett underliggande jämställdhetsproblem. Då ska man emellertid tänka på några saker. För det första har även den svenska majoritetskulturen (och många andra kulturer) olika normer för hur män ock kvinnor klär sig. Om man tycker burkan är ett jämställdhetsproblem måste man förklara om man även tycker att kjolen är ett jämställdhetsproblem. Kanske har burkan praktiska problem som gör den till ett mycket större problem men det får man i så fall argumentera för.

  För det andra är det inte säkert att burkan i sig är ett problem även om det skulle vara en spegling av en patriarkal kultur. (Som den självfallet är i viss mening.)

  Slutligen innebär ju inte det faktum att burkan är ett utslag av en patriarkal kultur att bärandet i det enskilda fallet är mindre frivilligt.

  Jag vet inte för övrigt om jag håller med om att hyckleriet i denna fråga är så utbrett som du antyder. Jag har inte hört många jämställdhetsförespråkare som förespråkat unisex-kläder som en viktig jämställdhetsreform och i det perspektivet är det väl logiskt att de inte heller lägger ner någon större energi på att kritisera burkan.

  Sedan så är vi säkert båda medvetna om att ett burkaförbud kan göra mer skada än nytta för muslimska kvinnor om det försvårar deras kontakter med övriga samhället men det kan ändå vara värt att påpeka det explicit.

 4. Thomas W skriver:

  Fjäsk för SD väljare i första hand. Göra övervakningskameror bättre på att identifiera människor är det andra skälet.

  Centern som säger sig stå för frihet och integritet.

  Ni som aldrig känt muslimska kvinnor som går i burka, många av dem tycket det är skönt — man ju slipper smink och annat patriarkalt förtryck…

 5. helhetstänkare skriver:

  ”Dåligt förslag” ? Så länge dessa kvinnor med burka inte vill vara med i arbetslivet – så är det inga problem, men när man vill delta – är det genast ett hinder !
  T.ex. Hur vet man på bankerna att det inte är terrorister som står vi disken ?
  Det var två män journalister som i Afganistan levde en hel månad klädd i burkan – utan några som helst problem !
  Hur länge kan samhället acceptera människor som vi inte ha någon som helst aning om vilken kön de hör till ? Burkan har uppgift för att hindra att inte vem som helst kan befrukta muslimska kvinnor !
  När kan dessa sanningar diskuteras i riksdagen ?

 6. Johan Richter skriver:

  ”T.ex. Hur vet man på bankerna att det inte är terrorister som står vi disken ?”

  Tror du man vet det bara för att de inte bär burka?

  ”Hur länge kan samhället acceptera människor som vi inte ha någon som helst aning om vilken kön de hör till ?”

  Varför behöver vi veta vilket kön folk tillhör i alla sammanhang?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: