Är det dags för en statsbudget på bokföringsmässig grund?

Precis som förra regeringen har den nuvarande regeringen ägnat sig åt trixande med utgiftstaket (trots att man ofta kritiserade den förra regeringen för sådant trixande när man var oppositionen). Det är olyckligt att det förekommer. En föreslagen lösning är att övergå till en statsbudget på bokföringsmässig grund. Jag tänkte försöka förklara vad det innebär.

Idag redovisas statsbudgeten enligt kassamässig grund. Det är princip rätt enkelt system som innebär att man budgeterar inbetalningar och utbetalningar. När man faktiskt gör en utbetalning registreras det i statens redovisningssystem. Det kan användas för ett trixande med utgiftstaket. Genom att skjuta upp betalningar till nästa år kan man klara utgiftstaket för det innevarande året utan att göra några verkliga nedskärningar. (Jag har förenklat beskrivningen. I själva verket redovisar man ibland när man gör en utbetalning och ibland när man får in en faktura. Detta blir dock i praktiken en rätt liten skillnad. Myndigheters löpande kostnader redovisas också bokföringsmässigt. Men i alla transferingssytemen redovisar man när utbetalningar sker.)

Det alternativa systemet som diskuteras är en budget på bokföringsmässig grund. Det innnebär att man registrerar kostnader, inte utbetalningar. (I bokföringssammanhang skiljer man på kostnader, utgifter och utbetalningar som är tre olika saker.) Kostnader uppkommer i princip när man faktiskt förbrukar resurser.

Jag har diskuterat utgifts- och kostnadssidan men det finns exakt motsvarande skillnader när det gäller inkomsterna. Motsvarigheten till en kostnad är en intäkt och till en utbetalning är en inbetalning.

Ett exempel kan kan illustrera skillnaden. Anta man köper en 10 årsförbrukningar av pennor till hela staten. Enligt kassamässig bokföring ska detta bokföras det år när man köper pennorna. Med kostnadssystemet ska man bokföra en kostnad efterhand som man faktiskt förbrukar pennorna, där kostnaden för förbrukningen av en penna ska motsvara inköpspriset. I praktiken så gör man en schablonuppskattning och tillämpar så kallad avskrivning, vilket innebär att man bokför en del av inköpspriset som en utgift varje år över en 10 årsperiod.

Ett viktigare exempel är infrastrukturinvesteringar. Idag så registreras hela kostnaden för att bygga en väg när man bygger den. (Dvs man ska göra på det sättet. I praktiken har man ägnat sig åt visst budgettrixande även här och iband tillämpat något som mer liknar kostnadsmässig redovisning.) Med kostnadsmässig bokföring skulle man dela upp kostnaden över den period då vägen används.

Förutom att motverka trixande med utgiftstaket finns det viktigare argument för en redovisning på bokföringsmässig grund. Det främsta är att enligt lag måste kommuner och företag göra sina redovisningar enligt bokföringsmässig grund. Det kan verka rimligt att samma system tillämpas i staten som i resten av samhället.

Dessutom ger en bokföringsmässig redovisning ibland ett mer rättvisande resultat. Det är när man faktiskt använder pennorna som man förbrukar verkliga resurser och får ett behov av att köpa in nya.

Samtidigt kan man anföra att det nuvarande systemet är mer intuitivt och lättförståeligt för väljarna. Vidare kan det vara svårt att avgöra vilket år en kostnad verkligen hänför sig till, medan det är lättare att hålla koll på när en utbetalning sker. (Detta problem är förstås inte relevant bara för staten.) Jag stödjer sammantaget inte en övergång till en statsbudget på bokföringsmässig grund. Trixande med utgiftstaket kan motverkas på andra sätt.

(Som en parentes i sammanhanget kan jag inte få anslagsförordningens bestämmelser för hur redovisning ska gå till att stämma med lagen om statsbudgeten. Speciellt verkar §§16 och 17 i anslagsförordningen inte förenlig med §10 i lagen om statsbudgeten. )

Uppdatering: Jag har fått en förklaring till det sistnämnda fenomenet. Riksdagen har i budgetbeslut godkänt en annan redovisningsordning utan att ändrat lagen.

Annonser

2 Responses to Är det dags för en statsbudget på bokföringsmässig grund?

  1. Emil Strand skriver:

    Interessant läsning. Instämmer med att det är viktigt att följa reglerna och inteb urholka dem. Tycker det liknar lite förpresentationen av statsbudgeten med presskonferensen på Söndagen, fast det här är ju mkt. allvarligare.

  2. […] Uppdatering om statsbudget på bokföringsmässig grund By Johan Richter Jag har på en annan blogg tidigare skrivit ett inlägg om en statsbudget på bokföringsmässig grund. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: