Hur ska SD bemötas?

En av de stora frågorna i nästa års valrörelse ser ut att bli Sverigedemokraterna och deras möjligheter att komma in i riksdagen. Det kommer säkert intensifiera den metadebatt som förs kring hur de bäst bör bemötas. En av de återkommande frågorna som diskuteras är om de andra partierna bör ta debatter i TV eller på torgmöten med Sverigedemokraterna.

Mitt svar är att direkta debatter med SD lätt blir kontraproduktiva. Som Andreas Bergh påpekar här behöver bara en liten del av publiken bli mer vänligt stämd till SD efter en debatt för att de ska tjäna på det.

Jag tror inte heller vi ska underskatta hur många potentiella väljare Sverigedemokraterna har. I andra rika västländer har främlingsfientliga missnöjespartier nått stora framgångar, långt större än vad SD:s opinionssiffror i dagsläget ligger på. Baserat mest på anekdotiska bevis tror jag det finns ganska många människor som är skeptiska mot islam och invandring, som tycker den svenska integrationspolitiken varit misslyckad och som kunde tänkas rösta på Sverigedemokraterna.

I dagsläget gör de det inte kanske på grund av Sverigedemokraterna uppfattas som halvt nazistiska eller som oseriösa eller för att de tror att en röst på Sverigedemokraterna är bortkastad. Varje gång Sverigedemokraterna deltar i en debatt är en chans för dem att ändra det intrycket. Det bör inte de andra partierna bjuda på.

Att man inte debatterar direkt med Sverigedemokraterna behöver inte innebära att man inte kritiserar deras argument. Det bör man självfallet göra. Det finns mycket att kritisera i deras politik och det bör man göra. Invandring kan ha enorma fördelar för både de invandrade och invånarna i landet de invandrar till. Och även om den nuvarande integrationspolitiken varit misslyckad så är det inte den som är ansvarig för de flesta problem Sverige dras med på det sätt SD verkar anse.

Jag tror vi ändå kommer få se en del debatter med Sverigedemokraterna från företrädare för riksdagspartierna. Det är ett sätt att få uppmärksamhet och kan gynna ens egna opinionssiffror även om man inte lyckas hålla SD från riksdagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: