Flyktingbarnen i Vellinge

Låt oss konstatera några saker i samband med debatten kring flyktingbarnen i Vellinge: Kommuner i Sverige har ingen allmän vetorätt mot att folk flyttar till dem. Det gäller även om det är frågan om personer som är resurskrävande. Det finns alldeles utmärkta skäl till den ordningen.

Till exempel så måste dessa resurskrävande personer bo någonstans. Det finns således inget statligt intresse att ge kommuner möjlighet att slippa undan kostnader som ändå måste bäras av någon.

För det andra hade frågan kanske kunnat hanteras bättre av Attendo Care och Malmö kommun så tillvida att de informerat tidigare. Samtidigt har de inte brutit mot någon lag så vitt jag vet genom sin sena information. Man kan spekulera om det är ett medvetet beslut att informera sent för att inte ge protester tid att byggas upp.

För det tredje borde det vara självklart för Vellinge att visa lite humanitet och hjälpa till med flyktingmottagningen. Sverige har råd att visa medmänsklighet och ge en fristad till människor som flyr undan krig och folkmord.

Självfallet är det lätt att förstå om Hököpingeborna tycker informationen varit dålig. Samtidigt är det säkert så att andra motiv spelar roll för protesterna också. Här kan ni se ett SVT-klipp med några riktigt intressanta kommentarer. T ex tar en kvinna upp den kulturkrock som består i att i Sverige skjuter vi inte ner varandra när man bor på landet(?), vilket man tydligen gör i många av de länder barnen kommer ifrån.

Jag har tidigare skrivit att Sverigedemokraterna har potentiella väljare långt utanför deras nuvarande väljarkår. Händelserna i Hököpinge tjänstgör bra som en liten illustration över min tes.

Jag har nåtts av uppgiften av SD redan har många väljare i Hököpinge. Det försvagar onekligen lite min sista poäng.

Annonser

2 Responses to Flyktingbarnen i Vellinge

 1. Vellingebo som är postitiv till flyktingmottagande skriver:

  Attendo Care och Malmö informerade direkt när möjligheten att öppna transitboendet i Hököpinge dök upp! Det handlade inte om att de informerade sent, de informerade så fort de kunde. De hade en akut situation att lösa – och de löste den. Att kritisera dem för sen information är att acceptera Vellingemoderaternas valhänta ursäkter. Vellingemoderaterna har nämligen alltid haft ursäkter för att hindra flyktingar från att komma över kommungränsen. Är det inte det ena så är det det andra … Så har det varit i många år. Den här gången var det först sen information, sedan gjordes desperata försök att tala om mögel och brandfara. Givetvis utan framgång eftersom det bara var påhitt.

  Nu får vi se vad som händer i nästa skede. Moderaternas lokale hövding Ljungman har av sin egen partiledning tvingats göra en kovändning i flyktingfrågan. Samtidigt vill han behålla sin trofasta väljarkår (av vilka en del men långt i från alla har gett honom förtroendet på grund av hållningen i flyktingfrågan). Frågan är hur han ska göra för att lyckas tillfredsställa alla? Nu glunkas det om samarbete mellan kommuner. Kanske att var och en gör det den är bäst på? En fixar boende, en annan skolgång och en tredje gode män … Är det kanske det som är lösningen? Vellinge som enligt Sydsvenskan har fått in många intresseanmälningar från folk som vill ställa upp som gode män kanske ordnar den biten? Sedan får grannkommunerna stå för skolgång och boende. Det skulle i praktiken innebära att Vellinge kan skriva avtal med migrationsverket, men samtidigt behöver inte de flyktingar som ”skrämmer” Hököpingebor rent fysiskt vara i Vellinge?

  Vi får se hur det går, men i alla fall jag har svårt att tro att Vellinges moderata kommunledning verkligen har ändrat uppfattning i den fråga som så länge har varit så viktig för dem!

  /Bosatt i Vellinge

 2. Johan Richter skriver:

  Jag har också läst sen att de informerade så snabbt de kunde. Isåfall finns det ingen anledning att kritisera Malmö och Attendo Care men det är fortfarande fullt förståeligt att Hököpingeborna reagerar. Sedan har jag väl aldrig skrivit att jag tror det är anledningen till alla protesterna, tvärtom faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: