Sexköp igen

På Newsmill så har det nyligen publicerats två inlägg om sexköpsförbudet som jag tänkte ta och kommentera. Det ena av professorn i straffrätt Madeleine Leijonhufvud, det andra av miljöpartiets riksdagsledamot Esabelle Dingizian. Båda stödjer förbudet mot sexköp och båda argumenterar som jag tolkar det för straffskärpningar. Dock så vill den ena gå betydligt längre än den andra. Föga överraskande är jag som förespråkare av legalisering inte helt överrens med artikelförfattarna.

Leijonhufvuds artikel är en något retoriskt nedtonad variant av vad förbudsförespråkarna ofta framför. Dock gör hon egentligen inte några försök att argumentera för att den skulle hjälpa de prostituerade. Istället menar hon att lagen handlar om att skydda någon sorts ”värdighet”. Det kanske ska tolkas paternalistiskt som att de prostituerade inte förstår sitt eget bästa. En annan tolkning är att Leijonhufvud personligen finner prostitution motbjudande och alltså vill förbjuda det. Kommentaren om Köpenhamn i artikeln stärker den tolkningen. Ett klassiskt motiv för att reglera folks sexliv alltså.

Hon har förmodligen rätt att lagen har viss avskräckande effekt. Däremot framstår hennes resonemang kring normalstraffet för sexköp som ganska ogenomtänkt. Den formella straffskalan för sexköp är böter eller fängelse i upp till 6 månader. I praxis har normalstraffet satts till dagsböter. Leijonhufvud verkar tycka det är någons sorts obstruerande från rättsväsendets sida. Det är ett märkligt resonemang.

Det finns många andra brott med samma straffskala som sexköp, t ex snatteri, ringa narkotikabrott och ringa misshandel och de har också dagsböter som normalstraff. Rimligen förutsåg alltså lagstiftaren att praxis skulle bli på det viset. Gillar inte riksdagen hur domstolarna tillämpat lagen kan de ändra den. Varför HD skulle ta intiativ till en straffskärpning förstår jag överhuvudtaget inte.

Men problemen med Leijonhufvuds artikel är inget jämfört med den andra artikeln av Esabelle Dingizian. Hon föreslår till synes på allvar att sexköp ska ha samma straffskala som människohandel, nämligen fängelse i mellan 2 och 10 år. Motiveringen är att det skulle få polisen att prioritera brottet i högre grad.

Att försätta en människa i slaveri ska alltså ha samma straffskala som att man köper en sexuell tjänst som erbjuds frivilligt. Jag kan överhuvudtaget inte förstå hur hon tänkt.

Rimligtvis anser även hon att sexslaveri är värre än frivilligt sexsäljande. Så varför ska de då likställas straffrättsligt? Är det inte rimligt att rättsväsendet prioriterar bekämpandet av de allvarligare brotten? Kommer det inte drabba kampen mot slaveri om polisen ska prioritera vanligt sexköp lika mycket?

Ska vi tillämpa principen på fler områden? Cykelstölder prioriteras inte av polisen så vi bör göra straffskalan lika som för grovt rån kanske?

Det är visserligen intressant att se en Miljöpartist förespråka ”hårdare tag” men annars tycker jag artikeln är ett sorgligt exempel på hur debattklimatet om prostitution ser ut i Sverige idag.

Annonser

One Response to Sexköp igen

  1. […] kräver ömsesidighet och samtycke, inte utnyttjande och utsatthet. Att säga att de prostituerade frivilligt erbjuder sina kroppar till försäljning, är okunnigt och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: