Ett intressent arbetsmarknadspolitiskt experiment

IFAU har nyligen presenterat resultatet av ett experiment där man har jämfört privata arbetsförmedlingar med den vanliga statliga.

I tre län har slumpvist utvalda personer, tillhörande någon av grupperna funktionshindrade, utlandsfödda eller ungdomar erbjudits möjlighet att gå till privata arbetsförmedlingar istället för den vanliga. De privata arbetsförmedlingarna hade starka incitament att förmedla jobb erftersom deras betalning till stor del var beroende av det.

Resultatet antyder att de privata arbetsförmedlingarna verkar lyckas ungefär lika bra som den vanliga arbetsförmedlingen. Det är ett intressant resultat och nog inte vad regeringen väntat sig.

Eftersom resultatet genomförts som ett experiment är resultaten hyggligt säkra. Man ska dock akta sig för att extrapolera resultaten för långt. Effekten i andra situationer än den studerade, t ex för andra grupper, har inte mätts.

Sammantaget vill jag nog ändå påstå att förhoppningar om att upphandling av arbetsförmedlingstjänster skulle vara en lösning för att minska arbetslösheten bör uppges tills vidare.

Regeringen och Arbetsförmedlingen bör berömmas för att ha genomfört detta experiment. Förhoppningsvis är det inte det sista på det arbetsmarknadspolitiska området.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: