Folkomrösta inte om euron snart igen

Majoriteten av väljarna röstade nej till att gå med i EMU när vi hade folkomröstning. Det beslutet bör respekteras. Att opinionsmätningar säger att för tillfället är euron populärare än någonsin bör inte spela någon roll.

Beslut om att gå med i en valutaunion eller stå utanför bör ses som långsiktiga beslut. Hade vi gått med i valutaunionen hade det inte varit tal om att ompröva vårt beslut i dagsläget genom en ny folkomröstning och det vore orimligt att gynna ja-sidan genom att den kunde hålla folkomröstning efter folkomröstning tills folket tröttnade eller av andra skäl röstade jag. (Som på Irland med fördraget ungefär.)

Annonser

4 Responses to Folkomrösta inte om euron snart igen

 1. Fredrik Brange skriver:

  Instämmer med att beslut om att gå med i en valutaunion (som vi ju redan är med i) ska vara långsiktiga. När det gäller införandet av euron så tycker jag att det var fel från första början att hålla en folkomröstning. Jag tycker att det skulle ha varit ett beslut för experterna – som var eniga om att euron skulle vara bra (81 % av professorerna med EMU-relaterad forskning var för euron i folkomröstningen).

  När det gäller upprepande folkomröstningar håller jag inte alls med dig. Att folk ”tröttnar” och därför ”till slut röstar ja” som vissa påstår tror jag inte alls på. I annat fall så är det ju ett argument i sig mot att överhuvudtaget ha folkomröstningar. Om inte folket orkar sätta sig in i beslut ska man heller inte ha folkomröstningar.

  Och slutligen vill jag bara påpeka att upprepade folkomröstningar är det mest demokratiska. Fallet med Irland är det tydligaste. Folket var uppenbarligen överväldigande för Lissabonfördraget i stora drag, men motsatte sig vissa specifika frågor (enligt opinionsundersökningarna efter den första folkomröstningen). Irlands regering var lyhörd och såg till att framförhandla särskilda bestämmelser för att tillmötesgå folket. Folket tyckte uppenbarligen att detta var ett utmärkt förslag. Odemokratiskt hade det varit att skrota hela fördraget bara för att vissa (mycket små) delar av det var ogillade. Men hela den här problematiken (att man inte kan hålla nya folkomröstningar för att de plötsligt ironiskt nog anses vara odemokratiska) är väl ytterligare ett argument till att inte ha folkomröstningar överhuvudtaget.

 2. Johan Richter skriver:

  ”Jag tycker att det skulle ha varit ett beslut för experterna”

  Eh, va? Annars brukar man ju tycka det ska vara ett beslut för riksdagen som är alternativet. Demokrati och allt det där som det brukar pratas om.

  ”Att folk ”tröttnar” och därför ”till slut röstar ja” som vissa påstår tror jag inte alls på.”

  Formuleringen är onekligen slarvig. Däremot tror jag definitivt att folk på nejsidan kan välja att inte rösta om de tycker det är meningslöst eftersom det bara leder till fler folkomröstningar om samma sak. Jag misstänker det hände på Irland i viss utsträckning.

  ”Om inte folket orkar sätta sig in i beslut ska man heller inte ha folkomröstningar.”

  Den diskussionen har vi haft förut. Väljarna orkar knappast sätta sig så mycket inför riksdagsvalen som vi politikernördar tycker man borde men det betyder inte att det vore bättre att skippa riksdagsvalen. Deras kunskaper inför folkomröstningar i specifika frågor kan relativt sett vara mycket mindre bristfällig än i riksdagsvalen.

  Jag förespråkar alltså inte direktdemokrati i allmänhet, bara folkomröstningar kring vissa avgörande konstitutionella frågor. Så av de folkomröstningar vi haft i Sverige tycker jag EU-omröstningen var helt riktig och att förmodligen ingen av de övriga borde hållits.

 3. Fredrik Brange skriver:

  ”Eh, va? Annars brukar man ju tycka det ska vara ett beslut för riksdagen som är alternativet. Demokrati och allt det där som det brukar pratas om.”

  Ja, ett beslut av riksdagen, men grundat på vad experterna säger. Demokrati förutsätter att människor är någorlunda upplysta om det beslut som ska tas. Därför lämpar sig demokrati bättre för frågor av mer generell karaktär (t.ex. vem man har förtroende för) än tekniska frågor som vilken valuta man ska ha.

  En undersökning har också visat på att massmedia snedvred debatten inför folkomröstningen. Sen ska vi inte heller glömma att Anna Lindh mördades bara ett par dagar innan folkomröstningen och att folkomröstningens slutdebatt och slutkampanj aldrig genomfördes.

  ”Däremot tror jag definitivt att folk på nejsidan kan välja att inte rösta om de tycker det är meningslöst eftersom det bara leder till fler folkomröstningar om samma sak. Jag misstänker det hände på Irland i viss utsträckning.”

  För det första är det en överdrift att påstå att folkomröstningar hålls om och om igen. Det har aldrig hållits mer än två folkomröstningar i en och samma fråga, så det är inte frågan om att folkomröstningar hålls i ”all oändlighet”. När det gäller Irland så var valdeltagandet högre i den andra folkomröstningen än i den första. Opinionsundersökningar visade också att många av de som röstade nej i den första omröstningen röstade ja i den andra och hade alltså helt enkelt en mer positiv uppfattning efter de garantier som Irlands regering hade förhandlat till sig.

  Dessutom är det märkligt om folk skulle ge upp sina åsikter så enkelt som för att man inte ”orkar gå och rösta i en andra omröstning”. I så fall kan ju inte dessa personer vara särskilt övertygade om att deras åsikt är särskilt viktig/avgörande.

 4. Johan Richter skriver:

  Jag är glad att du är för demokrati Fredrik 🙂

  Självfallet håller jag med om att man inte ska ignorera forskarnas åsikter. Men man måste också fråga vad de baserar sina åsikter på. Lars Calmfors stödde ju t ex euron av ”politiska skäl” som han uttryckte det, inte för han trodde det skulle ge lägre arbetslöshet eller högre tillväxt t ex.

  I ett sådant fall har vi ingen anledning att lyssna särskilt på hans politiska bedömning. (Den kan vi visserligen dela men han har ingen särskild expertis i frågan.) Det är bedömningen av de ekonomiska konskvenserna som vi har anledning att lyssna på.

  Så det vore intressantare med en enkät där man ställde frågor om vad man trodde effekten av EMU skulle vara, snarare än att bara fråga om man är för eller mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: