Pirater utan politik

I Sydsvenskans papperstidning kunde man idag läsa om Piratpartiets planer på att ställa upp i kommunalvalet till Lunds kommun i höst. När så Sydsvenskans reporter frågade piraterna om vad de tyckte i en rad olika viktiga frågor blev svaret ”det har vi inte tagit ställning till” i några olika variationer på samtliga frågor (utom den huruvida PP var ett nytt studentparti eller ej). Speciellt ovilliga var de att ta ställning till frågan om kommunalskatten skulle höjas eller sänkas.

Personlig integritet, patent och fildelning i all ära; men politik består av fler än tre frågor. Politiker som rycker på axlarna när t.ex. skattefrågor diskuteras, skjuter bara över ansvaret på någon annan. Och där visar piraterna sin egen stora akilleshäl; om piraterna blir alltför stora skulle Lunds kommun stanna av som en direkt följd av Piratpartiets passivitet och handfallenhet inför de stora, tunga och viktiga politiska frågorna. Inte minst de som handlar om ekonomi.

Varje politiskt partis mål är att bygga ett samhälle kring sin politik. Piraternas idealsamhälle är i realiteten ett hus med tak utan väggar som håller taket uppe.

Annonser

5 Responses to Pirater utan politik

 1. Christoffer skriver:

  Eftersom jag är före detta folkpartist och Lundabo så tar jag mig friheten att svara.

  1) Piratpartiet är ett utpräglat nichparti som har som princip att vi inte skall ta upp frågor som vi sedan förhandlar bort. vå valstrategi är baserad på att vi är berädda att rösta med en majoritet i alla frågor utom våra kärnfrågor, i utbute mot att majoriteten röstar med oss i våra kärnfrågor. därför så kommer vi inte med påståenden om att vi vill det ena eller det ndra utanför våra kärnfrågor eftersom vi ändå komemr att förhandla bort dem.
  skattefrågan är ett typexempel på detta. Detta är tydligt förklarat i vår vågmästarstrtegi. (http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning)

  Om vi nu mot förmodan skulle få säg 51% så menar bloggförfattaren här att ”stora skulle Lunds kommun stanna av som en direkt följd av Piratpartiets passivitet och handfallenhet ”

  Detta är helt fel. om vi får 51% så har vi bara en ovanligt stark vågmästarställning. vi skulle följa samma princip och förhandla med båda sidor dock med avsevärt bättre utgångsläge.

  Det som författaren missar är att Vi i piratpartiet anser att det är viktigare att skydda våra grundläggande rättigheter till demokrati och inflyttande än att förhandla om skatten skall höjas eller sänkas med 0.5% Vi är inte beredda att förhandla bort våra mänskliga rättigheter och vår demokrati medan folkpartiet har visat sin villighet att göra detta upprepade gånger i allt från FRA till övervakning av våra skolbarn.

  mvh
  /Christoffer Willenfort fd folkpartist, numera piratpartist.

 2. Isak Gerson skriver:

  Det är billigt av er att följa medias pekfinger istället för att ta upp en seriös debatt med oss om vad vi faktiskt har för visioner i kommunfullmäktige. Om ni faktiskt är intresserade av att diskutera politik med oss råder jag er att läsa http://lund.lokaltidningen.se/tanken-är-att-vi-ska-tillföra-en-ny-synvinkel-/20100201/artikler/100209962 istället. Vårt mål är inte att ha åsikter i alla frågor som redan diskuterats, utan förnya kommunpolitiken genom att tillföra våra visioner och våra frågor. Vi ser så många möjligheter i kommunen som aldrig ens diskuterats, och jag förstår inte varför man envisas med att lyfta fram det som vår svaghet.

 3. Johan Richter skriver:

  Jag tycker Piratpartiet är en ganska sympatisk idé på riksplanet men ser mindre poäng på kommunplanet. Visst är det förmodligen en bra idé att få kommunen att använda mer öppen mjukvara men det är ändå en rätt liten besparing det kan vara frågan om, sedd till kommunens hela budget. Piratpartiets övriga kommunala frågor känns lika lite inspirerande.

 4. Simon Rosenqvist skriver:

  Hej!

  I Piratpartiet befinner vi oss vid en svår balansgång mellan att säga för mycket, och att säga för lite. Vi vill vara ett fokusparti med ett fåtal frågor, samtidigt som särskilt kommunpolitiken har många andra, speciellt ekonomiska, frågor av vikt för medborgarna. Kommunpolitiken blir av nödvändighet ett sätt för oss att bredda oss i kanterna, utanför fildelningen, utan att samtidigt byta inriktning.

  Själv hoppas jag på en sund modell där vi kan delta i beslut av mer teknisk snarare än ideologisk karaktär – det mer jordnära kommunbesluten – utan att för den delen gå in i vänster-högerproblematiken. Det sista är viktigt för att vi inte ska förlora vår styrka – vårt fokus och vår kompetens – och faktiskt tillföra nya synvinklar snarare än ännu ett (överflödig) höger-vänsteralternativ.

  Vårt exakta tillvägagångssätt kommer avgöras i det taktiska program våra medlemmar kommer rösta om i vår.

  Mvh,
  Simon Rosenqvist

 5. unhappy skriver:

  Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just
  extremely great. I actually like what you’ve acquired here, really like
  what you’re saying and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: