En skola för 2000-talet

Folkpartiets talesperson i IT-frågor, Camilla Lindberg, skrev idag ett mycket klokt debattinlägg på SVDs Brännpunkt. Lindberg vill införa IT som en del av skolundervisningen. Att Sveriges skola år 2010 fortfarande inte har IT som en del av, utan enbart ett medel för, skolundervisningen är bedrövligt. Kunskaper om IT-världen är helt nödvändiga i vårt digitala århundrade. Det handlar om allt från att undvika phishing till grundläggande kunskaper om hur man kan använda tekniken i vardagslivet på ett bra sätt. Vissa tror nog att detta är kunskaper som alla unga ”ändå kan”. Till viss del är det väl också så. Men skall den svenska skolan bygga på att eleverna ”lär sig sakerna ändå” utan att skolväsendet undervisar vissa viktiga kunskaper? Det finns saker (som vissa grundläggande säkerhetsaspekter) som många vardagsanvändare inte förstår p.g.a. att de helt enkelt inte har fått lära sig dem. Bara för att det finns unga människor (jag t.ex.) som är ”tekniknördar”, betyder inte det att alla har samma intresse och därmed samma kunskaper på området.

Risken med att införa IT som en del av skolundervisningen är dock att man inför kurser om hur man använder specifika program vilket snedvrider konkurrensen på marknaden och ger begränsad nytta för användaren. Jag själv har gått en gymnasiekurs i hur man använder Microsoft Word, Powerpoint och Excel trots att det finns öppen mjukvara som Open Office, ett motsvarande paket med program med motsvarande funktioner som Microsoft Officepaketet innehåller (dessutom är Open Office gratis för privat bruk).  En övergång till sådan öppen mjukvara inom Lunds kommun skulle spara pengar, men det är en annan historia.

En annan risk med införa IT på skolschemat är naturligtvis att lärarna som skulle hålla i undervisningen får för knapphändig utbildning för att klara av att utbilda eleverna på ett bra sätt. Dessa risker är emellertid rent hypotetiska eftersom vi ännu inte sett det konkreta förslaget på bordet.

Dagens samhälle bygger på fantastiska tekniska innovationer som kräver kunskap för att kunna utnyttjas optimalt. Skolan uppgift är att ge eleverna en ryggsäck av kunskaper som de behöver för att klara sig ute i livet. IT är en sådan kunskap. Därför bör IT införas på skolschemat. Tummen upp för Camilla Lindbergs förslag!

Annonser

3 Responses to En skola för 2000-talet

  1. Johan Richter skriver:

    Ja, det låter som en rimlig idé. Men jag undrar hur snabbt kunskaperna kommer föråldras. Internet och datorer är fortfarande relativt unga teknologier som ändras snabbt.

    Kommer säkerhetstipsen se likadana ut om 10 år?

  2. Gunnar Brådvik skriver:

    Säkerligen inte, men det är ju samma sak med samhällskunskapen. Den uppdateras också. Det hela handlar om att ha välutbildade IT-lärare och inte bara personer som gått någon snabbkurs i ämnet.

    edit: Inser din egentliga poäng nu, och den är givetvis vettig. Men om man kan grunderna är det lättare att uppdatera sig. Ungefär som med samhällskunskapen. fast ännu snabbare ryck så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: