Centerpartiets skolförslag når inte upp till målen

Centerpartiet kom idag med några mindre lysande idéer i en debattartikel i DN.

Med inspiration från hälso- och sjukvården – där regeringen med framgång infört en kömiljard som kortat vårdköerna – föreslår Centerpartiet en kunskapsmiljard för grundskolan. Kunskapsmiljarden ska i likhet med kömiljarden utformas som en prestationsbonus. Pengarna ska gå till skolor där eleverna tydligt förbättrat sina studieresultat. Den ska omfatta både kommunala och friskolor. Utgångspunkten bör vara resultaten på de nationella proven i årskurs 9 då dessa prov samlas in nationellt. Vi bedömer att nationella prov för närvarande är en stabilare bas för bonusen än betygen.

Vad Centerpartiet glömmer med de nationella proven är att de rättas av skolans egna lärare. I de fall där lärarna på skolan väger mellan olika betygssteg, kommer de med Centerpartiets förslag att få ekonomiska incitament för att sätta det högre betyget. Med Centerparties förslag kommer det att löna sig att sätta glädjebetyg och vara missgynnsamt att vara restriktiv med betygen.

De skolor vars elever redan idag uppnår höga resultat på proven har det dessutom svårare att förbättra resultaten än de skolor vars elever presterar mindre bra. Får man MVG på nationella proven är det svårt att höja sig så att säga. Även om man kan höja eleverna från en 9:a till en 10:a, då det finns två MVG-betyg på de nationella proven, ger det mindre för skolorna i poäng räknat än att höja en elev från IG till VG.

Skolor som idag redan presterar bra kommer inte att belönas av den här miljarden. Tydligen skall det löna sig mer att vara dålig för att sedan bli bättre än att ha varit bra hela tiden.

Jag negligerar inte poängen i att ge extra stöd till skolor med svagare elever så att de kan klarar av sin skolgång, men alla skolor skall uppmuntras att förbättra sina elevers reslutat oavsett elevernas kunskapsnivå.

Den andra biten av artikeln jag reagerar på är denna:

Alla skolor kan bli bättre. Kunskapsmiljarden blir en ekonomisk morot för skolor som förbättrar sina resultat. Vi vill genomföra förslaget under nästa mandatperiod. Kunskapsmiljarden kan gå bland annat till bättre läromedel, fler speciallärare eller mindre grupper. Alla elever förtjänar att mötas med höga förväntningar och en skolmiljö där de växer som människor. Vi ska ställa krav på lärare men också ge dem stor professionell frihet. För det är rektors och lärares ledarskap som är nyckeln till framgång. Vi vill att goda lärarinsatser ska premieras högre. Bra lärare ska ha högre lön.

Med andra ord skall kunskapsmiljarden gå till att förbättra resultatet för de svaga elever som inte uppnår höga resultat på de nationella proven. Det låter väldigt bra. Problemet är bara att förslaget går ut på att pengarna når skolorna först efter det att de har förbättrat resultatet. ”Om ni lär Pelle räkna bättre och han uppnår högre reslutat på provet, kan vi i efterhand ge er pengar så att ni kan utbilda Pelle att lära sig räkna bättre när han redan kan räkna bättre.” Skolan skall alltså få pengar att förbättra elevernas reslutat först efter det att de redan förbättrat dem. Hur skall det hjälpa elever som idag inte får den hjälp de behöver? Det är som att säga till en människa med sjukdomsbesvär: ”se till att må bättre så kan vi ge dig medicin så att du mår bättre.” Logiken haltar.

Det finns emellertid två positiva saker att ta fasta på i debattartikeln:

 1. Centerpartiet börjar öppna för mer statlig styrning av skolan.
 2. Partiet föreslår höjda lärarlöner.

På det hela taget når förslaget från Centerpartiet dessvärre inte upp till målen, som det heter med skolterminologi. Men om de förbättrar sin skolpolitik argumenterar jag gärna i efterhand om varför den var bristfällig!

Annonser

3 Responses to Centerpartiets skolförslag når inte upp till målen

 1. Hanna skriver:

  Mycket kloka synpunkter!

 2. Peter Wagenius skriver:

  Så LUF tycker inte att de sämre skolorna är problemet?
  LUF verkar också tycka att bonusen ska komma före prestationshöjningen. Den taktiken har ju sossarna kört i fyrtio år och se vart det ledde.

  Nu blev jag riktigt besviken.
  Men vad har man att vänta av ett parti som tycker att det är bra med två betyg i underkänt!

  Ert moderparti (tror jag)har koll på att det inte finns någon strikt korrelation mellan medel och prestation. Om inte annat kan inte forskningen påvisa detta. Ni får själva börja studera logik.

  Däremot känns det lätt att föreslå höjda lärarlöner. Det har jag själv gjort som ordförande i en utbildningsnämnd.
  Den debatten tvärdog när jag ville ha hjälp av fack och medarbetare med att utforma någon slags utvärdering av prestationer.
  I klartext, för att ni ska förstå logiken! De var bara intresserade av högre lön så länge de inte behövde prestera bättre.

  Vad gäller betygsättningen av nationella prov så kan den kontrolleras.

  Vad gäller förstatligande hoppas jag att Centern inte går på ert flum om en statlig skola som inte förbättrar något. Som föreställande ett liberalt parti hoppas jag att ni istället förordar privata lösningar

  Lycka till med en bättre resention nästa gång!

 3. Gunnar Brådvik skriver:

  Jag tror att du missade delar poängerna med mitt inlägg. En synpunkt dock:

  Hur tänkte du kontrollera de nationella proven? Som det är idag skickas en del av proven centralt för att gås igenom där (vet inte om de sätter sig över lärarens egen betygssättning, bara att de kontrolleras centralt), men det är bara en mycket liten del av de tusen och åter tusentals nationella prov som skrivs varje år. Visst behövs det kontroll av betygssättningen centralt, men det vore omöjligt att ta in och rätta alla nationella prov centralt, tyvärr.

  Dessutom innehåller proven (tyska, svenska, matte* och engelska i alla fall) innehåller en muntlig del. Hur skall den kunna kontrolleras centralt på ett vettigt sätt?

  *I grundskolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: