Ur askan i elden

Våldsbrotten ökar i Sverige, och svenska folket skriker efter strängare straff och tuffare tag. Det borde vara ett drömläge för en moderatledd regering. Äntligen har de chansen att driva igenom den politik de förordat i decennier.

Men någonting har hänt. De nya, ljusblå moderaterna har fullständigt tappat greppet om sin egen hjärtefråga, och det som hade potential att bli århundradets starkaste justitiedepartement har istället tagit skepnaden av en dålig fars. Gamla moderatledare hade gråtit blod om justitiedepartementet på deras tid kommit med förslaget att delge misstänkta sexköpare brottsmisstanke genom att skicka hem lila kuvert till deras brevlåda. Det liknar lite det system som finns på många lågstadieskolor, om barnen missköter sig får de med sig en gul lapp hem som föräldrarna måste skriva på, och om de fått tre lappar så är nästa röd. Barn som fått rött kort ska skämmas, är tanken.

Det kommer konstiga förslag ibland från alla departement, och i Beatrice Asks försvar så har hon faktiskt noterat ett problem i samhället: Hon ser att många brottsmisstänkta personer i Sverige väljer att få delgivningsbrevet skickat till sin advokat eller liknande istället för till adressen där de bor, och på så sätt behöver deras familj aldrig få veta någonting. Det är ett problem, Beatrice Ask har helt rätt i det. Men hennes lösning är helt uppåt väggarna.

”Jag vill skicka grälla kuvert till sexköparna, för jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen ska få reda på vad de gjort” sade Ask i ett riksdagsseminarium. Frågan är varför hon inte anser att samma princip ska gälla för massmördare, pedofiler och våldtäktsmän?

Är det värre att köpa sex av en person som säljer det frivilligt än att våldta en sexmånaders baby? Är det värre att betala någon för en sexuell tjänst än att med yxa slå ihjäl sjutton personer? Asks förslag är bara en modernisering av den medeltida stupstocken. Varför inte löpa linan hela vägen ut och kedja fast misstänkta torskar utanför ICA där de kan motta allmänhetens spott och spe? Hade inte det varit avskräckande, Beatrice Ask?

Det är fruktansvärt allvarligt att en minister i en svensk regering 2010 anser att personer ska straffas innan de blivit dömda. Genom att hänga ut en person till allmän förfasan är att fullständigt köra över en av brottsbekämpningens viktigaste principer, ”oskyldig till motsatsen bevisats”. Vi står i ett historiskt läge där en borgerlig regering för första gången sedan 1982 har möjlighet att bli omvald för ännu en mandatperiod. Beatrice Ask och justitiedepartementet hotar att bli tuvan som välter det borgerliga lasset. En moderat justitieminister som skickar lila brev till misstänkta torskar och bötfäller tonåriga fildelare istället för att skärpa tongången mot mördare och våldtäktsmän vinner inga val. Hon vinner inte ens sina egna.

Vänsterblocket har aldrig haft någon trovärdighet i den här frågan. Beatrice Ask har det sannerligen inte heller. Ska regeringen ha skuggan av en chans att bli omvald måste Beatrice Ask avgå med omedelbar verkan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: