Var är visionerna?

Tidigare idag presenterade regeringen och de fyra partiledarna en plan för infrastruktursatsningar och investeringar fram till 2021. Nära 500 miljarder kronor ska främst investeras i svensk infrastruktur, en svindlande summa.

Men efter att berusningen av den enorma summan har lagt sig så kryper frågorna fram. Var är visionerna? En närmre granskning av dokumentet visar på att det är visionsfattigt utan stora framtidsplaner och faktiskt rättframt tråkigt och tamt. Inga överraskningar med andra ord.

Det enda som låter en bli någorlunda upphetsad och nyfiken är att regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om höghastighetståg och att regeringen öppnar upp för ännu en fast förbindelse över Öresund. Detta är någonting som Folkpartiet har drivit hårt och det är glädjande att se att det har gett resultat. Person- och godsflödet över dansk-svenska gränsen har överträffat alla prognoser och ytterligare en fast förbindelse är viktigt inte främst för att gynna den regionala integrationen utan främst för att förbättra flödet av varor och tjänster över sundet. Nya prognoser pekar på att trafikflödet i regionen kommer öka med 50% fram till 2020 så regeringen gör rätt i att öppna upp för en ny förbindelse.  Det är bara att hoppas att det politiska spelet blir avsevärt mindre denna gången än den förra. De uteblivna negativa effekterna talar för det.

Men som sagt, dessa satsningar utgör trots allt en liten parentes i hela förslaget.  Resten utgör främst framskjutna pengar till att bygga om flaskhalsar eller att tidigarelägga redan planerade satsningar. Men regeringen är trots allt realistisk – osexig men realistisk. Maud Olofsson har rätt när hon säger att det gäller att ta bort redan existerande problem innan man planerar för nytt.

Regeringen satsningar är osexiga men dock viktiga och realistiska sådana. Kanske inte lika högtflygande eller visionärt (och främst inte lika tilldragande) som den rödgröna-rörans otydliga förslag (där Sverige ska bygga sig ut ur arbetslösheten med gröna projekt- hujeda mig vad det innebär för statsfinanserna) men är tillskillnad från deras – hållbart i längden.

Mer: SvD Sydsvenskan Skånskan GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: