MPs vänstertramp

MPs Peter Eriksson och Maria Wetterstrand kommer att lämna sina poster som språkrör och spekulationerna är i full gång om vem som kommer ta över efter dem. En synnerligen het kandidat till nytt manligt språkrör är Gustav Fridolin.

Fridolin försöker göra sig till talesman för liberalismen och framställa sig som en mittenpolitiker. Givetvis kan den politiska mitten definieras olika beroende på vad man anser vara höger respektive vänster i politiken. Men att hävda att Gustav Fridolin, som figurerat med en framträdande artikel i den anarkistiska tidningen Brand förra året där han citerar Johan Galtun där denne hävdar att ”om det röda alternativet hämtar sin inspiration från socialismen och kommunismen, och det blå från liberalismen och konservatismen – så  finns det inget tvivel om att det gröna alternativet har en rik anarkistisk tradition att falla tillbaka på”, skulle vara en liberal mittenpolitiker finner jag märkligt.

Galtun, som Fridolin verkar ha hämtat inspiration ifrån, har gjort flera kontroversiella uttalanden genom åren. Han har t.ex. hävdat att Fidel Castro ”[broke Cuba] free of imperialism’s iron grip”.

Även om Fridolin knappast hyllar Cuba, eller någon annan diktator för den delen, är det förhållandevis uppenbart att han har hjärtat åt ett annat håll än mitten när han talar om anarkistiska traditioner och skriver i en extremt vänsterorienterad tidning som Brand. Om Fridolin väljs till nytt språkrör för MP, är det ett klart vägval åt vänster för partiet.

Annonser

6 Responses to MPs vänstertramp

 1. Konst & Politik skriver:

  1) Det heter inte Johan Galtun utan Johan Galtung.
  2) Den som ”har hjärtat i mitten” är förmodligen vanskapt. Hjärtat sitter till vänster.

 2. PeterE skriver:

  Det valda Galtung-citatet är väl helt korrekt? Det är väl ingen som hävdar att den kubanska revolutionen INTE bröt upp det amerikanska inflytandet i regionen.

 3. scaber nestor skriver:

  Liberal är inte mitt mellan höger (borgerligt konservativ) och vänster (socialistiskt konservativ), det är flera steg framför.

  Fridolin må försöka framställa sig själv som liberal, men hans vurm för lagstiftande åtgärder visar att han visserligen är ett tredje alternativ i svensk politik, men det är lika konservativt.

 4. Oskar Reimer skriver:

  PeterE, bra skrivet. Jag tänkte precis påpeka samma sak. Castro befriade Cuba från en mycket rovgirig och hänsynslös amerikansk dominans. Att det som kom istället hade allvarliga brister ändrar inte citatets riktighet.

 5. Fireside skriver:

  Det är dessutom ganska billig retorik att försöka smutskasta Fridolin genom att peka på att han citerar Galtung som i ett helt annat sammanhang har sagt något annat. Håll dig till sakfrågan istället

 6. 301 Moved Permanently I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks! your article about 301 Moved Permanently Best Regards Nick Lawrence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: